Gündem ‘Albüm’e övgü

‘Albüm’e övgü

13.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mehmet Can Mertoğlu’nun ilk filmi ‘Albüm’, Eleştirmenler Haftası’nda dün izleyiciyle buluştu. Bölümün seçici kurul üyesi Thomas Baurez, Mertoğlu’nun yönetmenliğini övdü

‘Albüm’e övgü

69. Cannes Film Festivali’nin paralel bölümlerinden Eleştirmenler Haftası’nda Mehmet Can Mertoğlu’nun ilk uzun metrajlı filmi ‘Albüm’ dün izleyici karşısına çıktı. Filmin sunumunu bölümün seçici komitesinde yer alan Thomas Baurez yaptı. Baurez konuşmasında filmin gerçeği bükmek üzere olduğunu söyledi ve Mertoğlu’nun yönetmenliğini övdü.

Mizahi bir dille
Bauez, ‘Albüm’ün görüntü yönetmeninin ünlü Romanyalı yönetmen Corneliu Porumboiu’yla ortaklığıyla tanınan Marius Panduru olduğunu da belirtti: “Mertoğlu’nun filmi ile Romanya sineması arasında ele aldığı sosyal ve politik meseleler ile mizah anlayışları dolayısıyla bir bağ olduğunu düşünüyorum.”

Başrollerini Şebnem Bozoklu ve Murat Kılıç’ın paylaştığı ‘Albüm’, bir çocuk evlat edinmek için beklerken hamilelik fotoğrafları çekerek sahte bir albüm hazırlayan biri öğretmen biri memur çifte odaklanıyor. Film, ele aldığı sınıfı absürd bir mizah anlayışıyla eleştiriyor. ‘Albüm’ün Cannes gösterimi dolu bir salonda ekibin sunumu ve katılımıyla gerçekleşti.

‘Albüm’e övgü


Cannes’ın Altın Palmiye ödüllü yarışması ise hızlı başladı. Gösterilen ilk yarışma filmi Romanya sinemasının ‘Moartea domnului Lazarescu’yla (2005) tanınan ünlü ismi Cristi Puiu’nun ‘Sieranevada’sıydı. Aile reislerinin ölümünün ardından cenaze yemeği için bir araya gelen geniş bir aileyi takip eden, büyük bölümü evin içinde geçen 2 saat 53 dakika uzunluğundaki film, Cannes takipçilerini büyüledi. Aile dinamiklerini klişelere yaslanmadan sergileyen, kısıtlı mekanda ustaca bir yönetmenlik sergileyen ve mizaha da arkasına dönmeyen film, senaryo, yönetmen ödüllerinin erken favorilerinden biri olarak selamlandı.
‘Stranger by the Lake’le ünlenen Fransız yönetmen Alain Guiraudie’nin yeni filmi ‘Restervertical’in de gösterimi yapıldı. Bebeğine tek başına bakmak zorunda kalan bir senaristi takip eden film, zor bir seyirlik olsa da, Guiraudie’nin mayınlı bölgelerde gezinirken gösterdiği cesaret ve ustalık şimdiden hayran kitlesini oluşturdu.