Dünya ‘Annelik’ sataşması yarışı bıraktırdı

‘Annelik’ sataşması yarışı bıraktırdı

12.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşik Krallık’ın yeni başbakanı olmak için yarışan isimlerden Enerji Bakanı Andrea Leadsom, dün çekildiğini açıkladı. Leadsom ‘anne olduğu için’, rakibi Theresa May’den daha iyi bir başbakan olacağını söyleyince sert şekilde eleştirilmişti

‘Annelik’ sataşması yarışı bıraktırdı

Birleşik Krallık’ta Muhafazakâr Parti’nin lideri ve ülkenin yeni başbakanı, İçişleri Bakanı Theresa May oldu. May’in rakibi, Enerji Bakanı Andrea Leadsom, “annelik” tartışmasının ardından aldığı tepkiler nedeniyle dün yarıştan çekildi. Başbakan David Cameron, yarın akşamdan itibaren görevi Theresa May’in devralacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Birleşik Krallık halkının 23 Haziran’daki referandumda, yüzde 52.9 oyla Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı vermesinin ardından, “kalalım” kampanyasının liderliğini üstlenen Başbakan David Cameron, istifa edeceğini açıklamıştı. Parti içi liderlik yarışında son ikiye kalan isimler ise Theresa May ve Andrea Leadsom olmuştu.

May’in eşi kısır

Leadsom, geçen hafta The Times gazetesine verdiği röportajda “anne olduğu için” May’den daha iyi bir başbakan olacağını söylemişti. Leadsom, May için “Muhtemelen yeğenleri vardır tabii. Fakat benim çocuklarım var. İleride onların da çocukları olacak ve gelecekte Britanya’da yaşanacakların doğrudan bir parçası olacaklar” ifadesinde bulunmuştu. May’in eşinin kısır olması sebebiyle çocuk sahibi olamadığı bilinirken, Leadsom’ın sözleri büyük tepki çekmişti.

Haberin Devamı

Zira May kısa bir süre önce verdiği röportajda, çocuk sahibi olamayacaklarını öğrendiklerinde yaşadıkları sıkıntıları ve bununla nasıl başa çıktıklarını anlatmıştı.

Tepkiler üzerine Leadsom, röportajın yayımlanmasından sonra Times gazetesini suçlamış ve sözlerinin çarpıtıldığını söylemişti. Bunun üzerine Times gazetesi ise röportajın tam kaydını yayımladı. Bu gelişmeler üzerine Leadsom, May’den özür diledi.

BBC’ye konuşan kaynaklar, Leadsom’ın annelik tartışması sonrasında maruz kaldığı “büyük istismar” nedeniyle çekildiğini aktardı.

Leadsom’ın kampanya müdürü Tim Loughton, Enerji Bakanı’nın “kirli taktiklerin kurbanı” olduğunu savunurken, ülke basınını “vatandaşın siyasete olan güvenini sarsmakla” suçladı. Leadsom ise dün evinin önünde düzenlediği basın toplantısında, parti milletvekillerinin yüzde 25’inin desteğine sahip olduğunu, bunun hükümet kurmak için yeterli olmadığını söyledi. May’in vekillerin yüzde 60’ının desteğini aldığına işaret eden Leadsom, “Theresa May’e başarılar diliyorum ve kendisine tam desteğimi veriyorum” dedi.

Muhafazakâr Parti, Leadsom’ın çekilmesinin ardından yeniden seçim yapılmayacağını, May’in resmen atanmasının en kısa süre içinde gerçekleşeceğini duyurmuştu. Aslında Birleşik Krallık’ta yeni başbakanın, 150 bin parti üyesinin yapacağı seçimin ardından eylül ayında belli olması bekleniyordu.

Haberin Devamı

Boris Johnson’dan destek

Theresa May’in kampanya müdürü Chris Grayling, May’in başbakanlık görevinin kendisine verilmesi karşısında “inanılmaz derecede onur duyduğunu” ve AB referandumu nedeniyle bölünen partinin birleşmesinin zamanının geldiğini söyledi. Ayrılma kampanyasının lideri olmasına rağmen başbakanlığa aday olmayan Boris Johnson da May’i desteklediğini açıklarken, May’in partiye gereken otorite ve liderliği sağlayacağını söyledi. Yeni hükümet bundan sonra Brüksel ile sancılı ayrılma müzakerelerini yürütecek.

‘Lanet olası zor kadın!’

Theresa May (59), 10 yıldır içişleri bakanı olarak görev yapıyor. May, 100 yıldır bu görevi en uzun süredir yürüten isim. May, referandumda ‘kalalım’ kampanyasını desteklemesine rağmen ülkenin AB’den en iyi koşullarla ayrılmasını sağlayacağı sözünü vermişti. May, Muhafazakâr Partili siyasi Ken Clark’ın açık mikrofon skandalına atıfta bulunarak, “Clark, lanet olası zor bir kadın olduğumu düşünüyor. Bunu öğrenecek bir sonraki kişi, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker olacak” demişti. Sky News’e konuk olduğu sırada kameraların açık olduğunu fark etmeyen Clark, eski bakan Malcolm Rifkind’e, “Theresa lanet olası zor bir kadın ama biz Margaret Thatcher’la bile çalıştık” demişti. May, 1979-1990 yılları arasında görev yapan Thatcher’dan sonra ülkenin ikinci kadın başbakanı oldu.