Dünya ‘Astana’da amaç grupları siyasi sürece katmak’

‘Astana’da amaç grupları siyasi sürece katmak’

18.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın dış politikasıyla bölgesel ve küresel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Astana’da amaç grupları siyasi sürece katmak’

Birleşmiş Milletler’in (BM) bugüne kadar düzenlediği Suriye görüşmelerine, siyasi gruplar ve ülke dışında yaşayan kişilerin davet edildiğine değinen Lavrov, “Eksik olan, sahada durumu belirleyenlerin masada yer almamasıydı. Türkiye ve Rusya, sahadakilerin de müzakere sürecine katılması inisiyatifini ortaya koydu” dedi.
Lavrov, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenmesi planlanan Suriye görüşmelerinin amacının, ateşkesin güçlendirilmesi ve silahlı grupların siyasi sürece katılımının sağlanması olduğunu söyledi. Lavrov, Suriye rejimi ve muhalif gruplar arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının, BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylandığını, Türkiye, Rusya ve İran’ın anlaşmanın garantörleri olduğunu anımsatarak, Astana görüşmelerine, BM ve yeni ABD yönetimi temsilcilerin de davet edilmesi gerektiğini belirtti.

ABD’nin katılımı

Sergey Lavrov, 20 Ocak’ta ABD Başkanlığı görevine başlayacak Donald Trump yönetiminin Astana’da temsil edilmesini umut ettiklerini dile getirerek, bunun Trump yönetimiyle Rusya arasında Suriye konusundaki ilk resmi temas olabileceğine işaret etti.

‘Kerry ile dostluk baki’
Lavrov, görevden ayrılacak olan ve Suriye konusunda uzun süre beraber çalışmalar yürüttüğü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ilgili olarak “Kerry ile aramda çok sıcak, dostane ilişkiler var. Bu ilişkilerin, her birimizin hangi görevde olacağından bağımsız olarak devam etmesini umuyorum. John, bu görüşümü biliyor. Onun da bu görüşümü paylaşıyor olmasını umuyorum” dedi.