Kültür Sanat 'Atık Dalgalar' Fransız Kültür Merkezi'nde

'Atık Dalgalar' Fransız Kültür Merkezi'nde

16.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fransız Kültür Merkezi, çalışmalarında sanatsal olarak çevre kirliliğini sorgulayan Hüseyin Abil’in sıradışı sergisine ev sahipliği yapacak.

Atık Dalgalar Fransız Kültür Merkezinde

Sanatçı, bu sergide, denizin birçok malzemeyi bıraktığı İstanbul kıyılarından topladığı atıklardan yaptığı maskeler aracılığıyla, herkesi kendini sorgulamaya davet ediyor.

Tek çıkışı  İstanbul boğazı, Kafkas ülkeleri arasında  bir iç göl olan Karadeniz nefessiz kalıyor. Kıyı ülkelerden ve gemilerden atılmış olan binbir çeşit çöp ve atık madde  üzerinde yüzmekte, yol almaktadır.

Deniz, İstanbul kıyılarına akla gelmeyecek atıklar ve çöpler bırakmaktadır. Orijinleri bir gizemdir, onları bu kıyılara kadar getiren yolculuğu kimler tahmin edebilir ki ? Fakat aynı zamanda çevremizin ne büyük bir hızla  zarara uğradığının da açık  birer göstergesidirler.

Hüseyin,  topladığı objelerin  hiçbirini  değiştirmeden  bize sunduğu bir hammadde madeni gibi değerlendirir bu kaosu. İlk anlamlarından sıyrılıp sanatçı tarafından  ilkel 'Vaudou’ masklarına dönüştürülen bu eserlerden üzerimize tuhaf  bir bakış sinmektedir. İşte maskların sorgusu başlamıştır : Yoksa bugünkü iblislerden  korunmak için  kökenlerimizdeki ruhçuluğa geri mi dönmeliyiz ?

 

Yazarlar