Gündem ‘Aynaya en son ne zaman baktın?’

‘Aynaya en son ne zaman baktın?’

03.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin açılan davanın ikinci celsesinde FETÖ’nün sivil imamı Kemal Batmaz, Akıncı’da çekilen fotoğraftaki kişinin kendisi olmadığını söyleyince bir gazi avukatı, ‘Aynaya en son ne zaman baktın?’ dedi

‘Aynaya en son  ne zaman baktın’

15 Temmuz darbe girişiminden önce ABD’ye gittiği, FETÖ lideri Fetullah Gülen’den darbe talimatını alarak yurda döndüğü belirtilen, FETÖ’nün firari Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz’le birlikte Atatürk Havalimanı’nda, darbe gecesi de Akıncı Üssü koridorunda 11 kez güvenlik kameralarına yakalanan sanık sivil imam Kemal Batmaz, savunmasında kamera görüntülerindeki kişinin kendisi olmadığını iddia etti. Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davanın ikinci celsesi dün görüldü. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmada ilk savunmayı FETÖ’nün sivil imamlarından Batmaz yaptı.

Batmaz, FETÖ kaynaklı Kaynak Holding ve Kaynak Kağıt A.Ş.’de çalıştığını, önce birim müdürü, sonra genel müdür olduğunu anlattı. Batmaz, ABD’den önemli oranda ithalat yaptıklarını, bu nedenle başta ABD olmak üzere birçok ülkeye seyahatler düzenlediğini söyledi. Batmaz, Öksüz ve diğer sivil imamlarla aynı tarihlerdeki seyahatlere ilişkin 20 yıllık zaman dilimi içinde 3 gün, 5 gün, 10 gün arayla giriş-çıkış tespitinin doğru bir analiz olmadığını iddia etti. Temmuz darbe girişiminden önce ABD’ye gittiği, FETÖ lideri Fetullah Gülen’den darbe talimatını alarak yurda döndüğü belirtilen, FETÖ’nün firari Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz’le birlikte Atatürk Havalimanı’nda, darbe gecesi de Akıncı Üssü koridorunda 11 kez güvenlik kameralarına yakalanan sanık sivil imam Kemal Batmaz, savunmasında kamera görüntülerindeki kişinin kendisi olmadığını iddia etti. Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davanın ikinci celsesi dün görüldü. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmada ilk savunmayı FETÖ’nün sivil imamlarından Batmaz yaptı.

Haberin Devamı

Öksüz’le Atatürk Havalimanı’nda görülmesinin “tesadüf” olduğu savunmasını tekrarlayan Batmaz, önceki savunmalarının aksine bir iki sefer Öksüz’ün kayınbiraderi Abdulhadi Yıldırım’ın yanında kendisini görmüş olabileceğini söyledi.

THY Gold Kart üyelerinin aynı kontuar, pasaport kontrol noktasını kullandığını, Öksüz’le havalimanında arka arkaya gelmelerinin çok normal olduğunu belirten Batmaz, “Yalnızca dönüş yolculuğunda bir, iki defa görmeden dolayı merhabalaşma olabilir. Çünkü göz aşinalığı var” dedi. Batmaz’ın sözünü ettiği Yıldırım, Öksüz’ün 200 bin dolar gönderdiği, başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’u da destekleyen ABD’deki Harmony Enterprises LLC şirketinin yöneticilerinden biriydi.

Haberin Devamı

‘Arsa için gittim’

Darbe girişiminin sabahında Kaynak Holding’ten tanıştığı diğer sivil imam Harun Biniş ile Kahramankazan’a arsa bakmaya gittikleri iddiasını yineleyen Batmaz, “Hiç kimseye herhangi bir emir ve talimat vermemiş olmam, Ankara’da yapıldığı iddia edilen 2016’daki toplantıların bazılarının gerçekleştiği tarihlerde yurt dışında olmam, darbenin ne planlayıcısı ne de yöneticisi olmadığımın delilidir. Ben hiçbir zaman bu girişimin bir parçası olmadım, üzerime atılı suçları kabul etmiyorum” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray’ın Ankara’ya hangi firmayla geldiğini sorması üzerine Batmaz, “Gece yarısı Kavacık köprü altında bindim, bilmiyorum” dedi. Giray’ın, FETÖ ile nasıl tanıştığını sorması üzerine Batmaz, “Bahsedilen yıllar 80’li yıllar, aradan 30 yıl geçmiş. O dönemde gitmiş olabilirim. Gitmeyen yoktu. Hiçbir şekilde içlerinde görev almadım” dedi.

Giray, Batmaz’a “böyle bir şirkete kendi mensubu olmayan kişiyi genel müdür seçerler mi?” diye sorunca salondakiler alkışladı. Batmaz, “Seçerler. 2006’da Kaynak kağıda kendi ekibimle geçtim. Başarılı birini neden başa getirmesinler?” dedi. Batmaz Öksüz’le ilgili ifadesindeki çelişkiler sorulunca Batmaz, “Bir kaç kez görmek... Tanıyorum denmez, göz ısırması, göz aşinalığı denir” diye konuştu.

Giray’ın, “Sizce 15 Temmuz emlak bakmak için uygun bir gün mü” sorusu üzerine Batmaz, “Evet, hayatın olağan akışına uygun değil ama söz vermiş olmam nedeniyle gittim” dedi.

Haberin Devamı

Kamera görüntüleri izletilen Batmaz, 143. Filo’daki kişinin kendisi olmadığını, Atatürk Havalimanı’ndaki görüntülerin kendisine ait olduğunu söyledi. Batmaz “Akıncı Üssü’nde olduğu iddia edilen yüzlerce kişiden hiç birinin kendisine ilişkin beyanı olmadığını” ifade etti.

‘Net bilemiyorum’

Mahkeme başkanı Giray, Batmaz’a “Görüntüdeki kişiyi kendinize benzetiyor musunuz?” diye sordu. Batmaz ise “Net bilemiyorum. Mantık yürütmek lazım. Olmadığını ifade ettiğim bir cümle karşısında nasıl ‘benzetiyorum’ diyeyim” dedi. Atatürk Havalimanı’nda Öksüz ile yürümesinin yürümesinin anormal olmadığı savunan Batmaz, Giray’ın, “taksilerin olduğu yerde niye ayrılmadınız” sorusuna, “Bilemiyorum. 13 ay geçti” yanıtını verdi. Batmaz, “Öksüz ile başka bir yerde tanışıklığınız oldu mu” sorusu üzerine “Olmadı diye biliyorum” dedi.

‘Altınları aldım çıktım’

“Darbe girişiminin arkasında Fetullah Gülen var mı yok mu” sorusuna ise Kemal Batmaz, “Bunu bana sormayın. Mahkemenin neticesi bunu belirleyecektir” şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı

15 Temmuz gecesi Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç’ı rehin alan sanık eski Binbaşı Okan Kocakurt, “Telefondan haberlere bakınca darbecilerin Akıncı Üssü’nü ele geçirdiklerini öğrendim. Bunun üzerine sivil kıyafetlerimi giyerek, kilitli çekmecemde bulunan altın ve paralarımı alarak ayrıldım. Çadır kurduğum yerde yapılan GBT sorgusu sonucunda görevli memurlar beni alarak TEM şubeye teslim ettiler” dedi.

‘Öztürk’ü ne gördüm ne de duydum’

Eski YAŞ üyesi Akın Öztürk’ün avukatı Hicabi Durmuş’un, “Akın Öztürk ile darbe girişiminin gerçekleştiği 15-16 Haziran’da Akıncı Üssü’nde bulundunuz mu? Daha önce kendisiyle bir görüşmeniz oldu mu? Bunu inandığınız bütün değerler adına yanıtlar mısınız” sorusuna Batmaz, “Her türlü inandığım değerler adına söylüyorum; Öztürk’ü ben ne gördüm ne duydum ne de herhangi bir şekilde diyalog geçti aramızda” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Evrim: Beni andırıyor

Hakan Evrim de Batmaz’ı darbe gecesi üste görmediğini ve tanımadığını ileri sürdü. Avukatların “Görüntülerdeki siz misiniz” sorusuna ise Evrim, “Beni andırıyor ama ‘benim’ diyemem” yanıtını verdi.

‘Aynaya en son  ne zaman baktın’

Gülen’le vücut dili benzerliği

Duruşma sırasında bazı gazilerin avukatı Fatih Atalay, “El hareketleriniz, vücut diliniz, kesinlikle Fetullah Gülen’in kopyası. İnanılmaz bir vücut dili benzerliğiniz var. Öksüz de arsa bakıyormuş. Ona da siz mi arsa gösterecektiniz?” diye sordu. Batmaz “Yaptığım iş, mesleğim itibarıyla söylediğim şeyler örtüşüyor. Başkası ne ifade etmiş, enterese etmiyor” dedi. Çapraz sorgunun devamında da şu diyaloglar yaşandı:

Atalay: Burada sabahtan beri zekamızla dalga geçiyorsun. Kendi zekanla da dalga geçiyorsun? ‘O görüntüler ben değilim’ dedin. Aynaya en son ne zaman baktın?

Batmaz: Başkan Bey siz dinleme makamında değilsiniz.

Giray: Ben ne makamında olduğumu biliyorum. Müştekiler kendi iddialarını dile getirecek. Onlar bir takım suçlamalar yöneltebilir.

Batmaz: Soru değil bu.

Giray: Soru değildir, cevap vermezsiniz, sorulara cevap verirsiniz.

Batmaz: Sınırların aşıldığı düşüncesindeyim.

Giray: Sizin görüntüleri kabul etmemeniz üzerine yorum yaptı.

Batmaz’ın Gülen’in adını hiç söylememesi de dikkat çekti. Batmaz, 15 Temmuz’da evinde kaldığı kişinin kim olduğuna yönelik ısrarlı sorulara, “100 sene 1 ay cezaevinde kalsam bile asla onun ismini vermem” yanıtını verdi. Batmaz, bir avukatın “Gülen’i gördünüz mü hiç?” sorusu üzerine de “Çok eskilerden herkesin gittiği onbinlerce kişinin gittiği İstanbul’daki vaazına gittim. Bir veya üç beş defa gördüm” dedi.

‘Ortada kuyu var, yandan geç’

Avukat Şule Nazlıoğlu Erol ile “nezaket” polemiğine giren Batmaz, “Görüntülerinize ilişkin bilirkişi raporuna itiraz ettiniz mi” sorusuna yanıt vermek istemediğini söyledi. Avukat Erol, “Sanık somut delillerden kaçıyor. ‘Ortada kuyu var, yandan geç diyor’ diyor” ifadelerini kullandı.

Giray’ın, savcılık ifadesinde İstanbul’dan Ahmet adlı bir kişinin aracıyla geldiğini söylediğini anımsatarak “Bu Ahmet isimli kısım hikaye yani” sözü üzerine Batmaz, “Hikaye” dedi.

Bazı gazilerin avukatı Hasan Oğuz Altınkaynak da, sanıklardan eski Akıncı Üssü Komutanı Hakan Evrim’in, Kemal Batmaz’a üs koridorunda başıyla selam vermesine atfen, “Üs komutanı olan bir askerin sivil birine selam vermesi mantıklı mı?” sorusunu yöneltti. Kemal Batmaz da, “21 gün bedelli askerlik yapan birisi olarak onun selam olup olmadığını da bilmiyorum” dedi.