Ekonomi "Ayvalık Zeytinyağı Pazarı" açıldı

"Ayvalık Zeytinyağı Pazarı" açıldı

22.10.2010 - 18:24 | Son Güncellenme:

.

Ayvalık Zeytinyağı Pazarı açıldı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde üretilen zeytinyağının ulusal ve uluslararası pazarlarda tüketimini artırmak amacıyla düzenlenen "Ayvalık Zeytinyağı Pazarı" törenle açıldı.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Ayvalık Belediyesi ve Ticaret Odası işbirliğiyle İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde hazırlanan pazarın açılışında yaptığı konuşmada, zeytinyağı ihracatının önemli olduğunu, ancak iç tüketimin artırılması için de çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de kişi başına tüketimin 1,5 litre civarında olduğunu belirten Arslan, "Yunanistan’ın 25, İtalya’nın 14, İspanya’nın 15 litre tüketim yaptığı bir ortamda, 1,5 litre tüketim yeterli bir oran değil" dedi.

Arslan, son 5 yılda zeytinyağı tüketiminde yüzde 40 oranında artış olduğuna dikkati çekerek, sağlıklı beslenme için zeytinyağı tüketimi medya ve ilgili kuruluşlar tarafından özendirildikçe ve ülke zenginleştikçe, bu rakamın daha da artacağına inandığını ifade etti.

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant da, Ayvalık ekonomisinin yüzde 70’ini zeytinciliğin oluşturduğunu, bu tür organizasyonların tanıtım açısından çok fayda sağladığını söyledi.

Zeytinciliğin istihdama da büyük katkı sağladığını vurgulayan Nalbant, Ayvalık zeytini ve zeytinyağının tanıtılması ve satışının artırılması halinde, daha çok zeytin ağacı dikileceğini, bunun da çok daha fazla işçiye ekmek kapısı anlamına geldiğini anlattı.

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen de, yöresel kaliteyi artırmak ve standartların oluşmasını sağlamak amacıyla bu etkinliği üç yıldır düzenlediklerini hatırlatan Türközen, şöyle konuştu: "Bu sayede Ayvalık ile bütünleşen kaliteli zeytinyağının, bölgesel, ulusal ve uluslararası platformda bilinirliği artırıldı. Ayvalık, uluslararası platformda zeytinyağının ve zeytinyağlı yemekler kültürünün vazgeçilmez merkezlerinden biri haline getirildi. Ayvalık’ın tarihi dokusuyla, zeytinyağı ve zeytinyağlı yemekler kültürünü bütünleştirerek, yöreye hem markasal hem de turistik canlılık kazandırıldı." Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer de, Ayvalık’ın, zeytinyağı sektöründe Türkiye’de tanınmış bir marka olduğunu ifade ederek, bu markayı dünyaya tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen organizasyona katılan firmalara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından pazarın açılış kurdelesini, Balıkesir Valisi Arslan, Ayvalık Kaymakamı Nalbant, Belediye Başkanı Türközen ve Ticaret Odası Başkanı Gençer birlikte kesti. Protokol üyeleri ve katılımcılar, daha sonra zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin sergilendiği stantları gezerek yeni ürünleri tattı.

Aralarında Tariş, Komili, Kırlangıç, Miranda, Kristal, Özgün, Ayvada, Ekbir, Hasada, Kürşat, Kyara, Monte İda, Onursel gibi zeytinyağı markalarının da bulunduğu toplam 16 firma, 600 metrekarelik kapalı alanda ürünlerini 3 gün süreyle sergileyecek.