Gündem ‘Babam yoğun bakımda kardeşim cezaevinde’

‘Babam yoğun bakımda kardeşim cezaevinde’

23.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sonrası tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen onlarca er ailesinin cezaevi önünde bekleyişi sürüyor. Aileler, ‘Suçsuz erler serbest bırakılmalı’ diyor...

‘Babam yoğun bakımda kardeşim cezaevinde’

Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz akşamı, üst rütbelilerin emriyle birliklerinden çıkan onlarca er ve erbaş tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.
Üstlerinden gelen emirle kendini bir anda silahlarıyla halkın karşısında bulan erlerin arasında babası darbeye karşı sokağa çıkıp vurulan da var, terhisine 3 gün kalan da, henüz 1 aylık asker olan da. Silivri Cezaevi kapısı önü şimdi o erlerin ailelerinin çaresiz bekleyişine tanıklık ediyor. Tüm ailelerin temennisi ise ortak; suçsuz olan erler serbest bırakılsın.
‘D’sinden bile anlamazlar’
Başları avuçlarının arasında öylece bekleyen ailelerden biri Ankaralı Köroğlu ailesi. Mehmet Köroğlu, İstanbul’da vatani görevini yapan 2.5 aylık kardeşi Mücahit Yasin için geceyi Silivri Cezaevi önünde geçiriyor. Köroğlu ailesinin başından geçenler darbe girişiminin en çarpıcı yanını ortaya koyuyor. Köroğlu başlarından geçeni şöyle anlatıyor: “Babam Nevzat Köroğlu, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü önünde tanktan açılan ateş sonucu sağ bacağından vuruldu. Babam henüz yoğun bakımdan çıkmamışken kardeşim cezaevinde’ dedi.
Cezaevi önünde bekleyenlerden biri de Bursalı Cihan Sargın’ın babası Kemal Sargın. Sargın, “20 yaşında, darbenin ‘D’sinden bile anlamayacak çocuklar burada. Onu vatan için kınalayarak gönderdik” diyor.
‘Askere yollamayalım mı?’
Cezaevi önünde bir arkadaşından ödünç aldığı arabaya attığı iki yastık ve bir battaniyeyle Kilis’ten gelen Esoğlu ailesi ise çaresiz. Kadir Esoğlu, 1 aylık asker. Anne Şükriye ve baba Şükrü Esoğlu oğulları için apar topar yola düştüklerini söylüyor. Anne Esoğlu, “Oğlumun burada olduğunu söylediler. Kilis’ten borç para alarak geldik. Askere yollamayalım mı?” diyor.
‘Anne darbe ne demek?’
Er Gökhan Daloğlu da Silivri Cezaevi’ndeki askerlerden biri. Kartal’da vatani görevini yapan Daloğlu, tatbitak gerekçesiyle komutanlarınca Boğaziçi Köprüsü’ne götürülen askerlerden biriydi. Köprüde gözaltına alınan Daloğlu’nun annesi Satiye Daloğlu şimdi gözyaşları içinde oğlundan gelecek haberi bekliyor. En son darbe girişiminin olduğu gün oğluyla telefonda konuştuğunu belirten anne Daloğlu, “Oğlum, telefonda ‘Anne darbe ne demek?’ diye sordu. Oğlum darbeyi bile bana sorarken şu an cezaevinde” dedi.