Gündem ‘Barbaros’ gerginliği

‘Barbaros’ gerginliği

29.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin sismik araştırmalarını ana gündem maddesi yapan Yunan hükümetine, Deniz Kuvvetleri ve Donanma komutanlarının araştırma gemisine selamıyla Atina’ya mesaj verildi

‘Barbaros’ gerginliği

Akdeniz’de petrol ve doğalgaz için çok boyutlu sismik çalışmalarına 21 Nisan’da resmen başlayan Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, Yunanistan’da gerginlik yarattı. Yunanistan Dışişleri ve Savunma Hükümet Konseyi’nin (KYSEA) ana gündem maddesi Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin sismik araştırmaları oldu. KYSEA’nın toplantı yaptığı gün Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele de TCG Gaziantep gemisiyle Barbaros’a selam vererek Yunanistan’a mesaj verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı “Türkiye’nin Akdeniz’de çok boyutlu sismik ve sondaj stratejisi” kapsamında Türkiye’nin ilk etapta Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi ile 3 boyutlu sismik arama yapması, geminin 31 Mayıs’a kadar Akdeniz’de petrol ve doğalgaz araması öngörülmüştü.
Barbaros Hayrettin Sismik Araştırma Gemisi, 21 Nisan’da Doğu Akdeniz’e, MTA Oruç Reis gemisi ise Karadeniz’e gitti. İki ve üç boyutlu sismik arama yapabilen Barbaros Hayrettin Paşa’nın Doğu Akdeniz’de çalışmaya başlamasıyla Yunanistan’ın Kathimerini, Ethnos, Dimokratia ve Naftemporiki gibi gazeteler eleştirel yayınlar yaptı. Bu yayınların ardından Yunanistan Dışişleri ve Savunma Hükümet Konseyi KYSEA, Başbakan Çipras’ın başkanlığında toplandı.
İki saat süren toplantının ana maddesi, Barbaros’un sismik araştırmaları; ikinci maddesi ise Türk Deniz Kuvvetleri’nin Doğu Akdeniz’deki kesintisiz devriyeleri ve Kıbrıs Adası açıklarında ilan ettiği gerçek mermi atış sahaları oldu. Yunanistan’daki 26 Nisan’da gerçekleştirilen toplantının yapıldığı gün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele de TCG Gaziantep gemisiyle Barbaros’a selam vererek Yunanistan’a mesaj verdi.
Yunan basını da yazdı
Oramiral Bostanoğlu ve Oramiral Kösele’nin TCG Gaziantep’i ve sismik gemi Barbaros’u ziyareti, Türkiye’nin bu sözleşmelere sert tepkisi olarak değerlendirildi. Türkiye’nin deniz yetki alanlarında izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarmaya hiçbir şekilde izin vermeyeceği mesajı içeren ziyaretin, Yunanistan’da rahatsızlık yarattığı ifade edildi.
Yunan basını da, KYSEA’nın toplantısının ardından Yunanistan’ın soğukkanlı bir politika izleyeceğini ve duyulan rahatsızlığı Avrupa Birliği, NATO ve Birleşmiş Milletler nezdinde sürekli gündeme getireceğinin altını çizdi. Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini provokasyon olarak yansıtma fikrinin oy birliğiyle kabul edilmesi ve toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmaması da dikkat çekti.

Deniz Kuvvetleri devriye geziyor

Türk Deniz Kuvvetleri, 2006 yılından beri Doğu Akdeniz’deki milli çıkarlarımızı korumak, Ceyhan ve Yumurtalık çıkışlı stratejik petrol ulaştırmasının güvenliğini sağlamak için sürekli devriye geziyor. Deniz Kuvvetleri, gözetleme sistemlerinin yanı sıra fırkateynler, hücumbotlar ve yeni tip karakol gemileri ile su üstünden, denizaltılar ile su altından ve deniz uçak
ya da helikopterleriyle ile Akdeniz Kalkanı Harekâtı’na katılıyor.