Gündem ‘Başkanlık sistemi’ nedir, ne değildir?

‘Başkanlık sistemi’ nedir, ne değildir?

25.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzun yıllar gazetemizin ABD temsilciliğini de yapan gazeteci Kubilay Çelik, yeni kitabında “ABD başkanlık sistemini ve Amerika’daki yaşamı anlattı. Çelik, Milliyet’e “Kitapta tarafsız gözlemlerimi anlattım” dedi

‘Başkanlık sistemi’ nedir, ne değildir

Uzun yıllar Milliyet gazetesinin ABD temsilcisi olarak görev yapan gazeteci Kubilay Çelik, Türkiye’de başkanlık sisteminin gündemde olduğu bugünlerde çıkardığı ‘Amerika Başkanlık Sistemi’ adlı kitabındaki tespitlerle konuya ışık tutuyor.Kitapta, ABD ve Türkiye ilişkilerine dair bilinmeyen pek çok konuya da değiniliyor. Kubilay Çelik, uzun araştırma ve incelemeler sonucu kaleme aldığı kitabı için Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada şu cümleleri kurdu: “ABD başkanlık sistemini ve Amerika’daki yaşamı; iğneden - ipliğe anlatan bu kitabı, kulaktan dolma bilgilerle yazmadım. Ya da orada 3-5 gün kaldıktan sonra dönüp, böyle bir işe kalkışmadım. ABD’de, aralıksız 15 yıl, bu sistemin içinde gazeteci olarak bulundum. Sistemin bir parçası olan ABD Başkanlarıyla, Başkan adaylarıyla ve politikacılarla görüşme fırsatı buldum. Birçoklarının seçim kampanyalarına ve toplantılarına katıldım. Yüksek lisansımı orada tamamladım. 40 yıldır da gazeteci olarak bu ülkeye gidip-geliyorum. ABD’nin son 6 başkanının (Carter, Reagan, baba Bush, Clinton, oğul Bush ve Obama) dönemlerine yakından tanık oldum, olmaya da devam ediyorum.”

Yalın bir dille
“Turgut Özal döneminden bu yana bu kitabı yazmak istiyordum,” diyen Çelik’in kitabı sade dili sayesinde rahat okunuyor. Yazar bu konu ile ilgili olarak da, “Türkiye’yi ilgilendiren pek çok konuyu işledim. ABD tarihi de var. Ancak, ağdalı ve ağır bir dil kullanmadım. Sadece bir vatandaşın anlayabileceği şekilde, başkanlık sisteminin iyi ve kötü yanlarını göstererek anlattım. Sistem bize uyar mı, uymaz mı sorularının peşine düştüm. Tarafsız gözle yazdım,” ifadelerini kullandı. Oval Ofis’e giren ilk Türk gazeteci olduğunu söyleyen Çelik’in kitabı aynı zamanda bir tür ABD’de yaşama rehberi olarak da okunabilir. Zira kitabın içinde evlilikten ehliyet alımına, bankacılık işlemlerinden avukat işlemlerine dek günlük hayatı ilgilendiren pek çok konu var.

Yazarlar