Gündem ‘Başkanlıktan geri dönüş yok’

‘Başkanlıktan geri dönüş yok’

07.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu’na hizmetleri için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sisteminin acil ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Mevcut sistem yerine başkanlık sistemini bir an önce milletimizin onayına sunmamız gerekiyor” dedi

‘Başkanlıktan geri dönüş yok’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem yeni anayasanın hem de başkanlık sisteminin acil bir ihtiyaç haline geldiğini tekrarladı. Kongrede tekrar aday olmayacağını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na teşekkür eden Cumhurbaşkanı, sıkıntılı dönemde birlik ve beraberliği daha da güçlendirmeleri gerektiğini kaydetti. Erdoğan, vize serbestisi için AB’nin şart koştuğu terörle mücadele yasasına ilişkin değişiklik şartına da “Kusura bakma. Hadi bakalım; biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş” tepkisi gösterdi.
Eyüp Belediyesi hizmet binası ve toplu açılış törenine katılan Erdoğan, Ak Parti’deki kongre kararının ardından ilk kez kamuoyuna seslendi, başkanlık sistemine ilişkin net mesajlar verdi. Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi;

Haberin Devamı

AB’YE BÜYÜK REST:

Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destek olan güçlerin doğrudan dolaylı saldırısı altında iken şu anda AB ‘Vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz’ diyor. Siz önce Avrupa Parlamentosu’nun yanında çadır kuran teröristlere müsaade ederken bu zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkan sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de ‘Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen...’ Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş.

BU BİR BAYRAK YARIŞI:

Bölgemizin ve ülkemizin geçtiği şu önemli günlerde belli sıkıntılar yaşanıyor. Bizlerin de aramızdaki birliği beraberliği dayanışmayı çok daha güçlendirmemiz lazım. Biliyorsunuz Ak Parti 22 Mayıs’ta kongreye gitme kararı aldı. Sayın Başbakan da kongrede aday olmayacağını açıkladı. Sayın Başbakan’ın aldığı kongre kararının hem de aday olmama kararının hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Öncelikle Sayın Başbakan’a yaklaşık 20 aydır başbakanlık sürecinde vermiş olduğu kıymetli hizmetleri için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Milletimiz bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan hiç kimseyi unutmaz. Sayın Başbakan’ın da hizmetleriyle milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Ben de uzun yıllardır birlikte çalıştığım Sayın Davutoğlu’na huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu tür makamlar bir çeşit bayrak yarışıdır. Ben de başbakanlık bayrağını Sayın Gül’den devralmıştım. Daha sonra bu bayrağı Sayın Davutoğlu’na devrettim. Her değişim yeni bir dinamizm getirir. Ak Parti genel başkanlığı ve başbakanlıkta yaşanan değişimin de ülkemiz için böyle hayırlı bir havaya vesile olacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

ESKİDEN KRİZ OLURDU:

Hatırlayın geçmişte bu tür bayrak değişimleri çok büyük krizlere, çok büyük spekülasyonlara yol açardı . Geçtiğimiz yıl 2 önemli seçim yaşadık. Ondan önce 2 seçim daha oldu. Daha önceki yıl Gezi olayları, 17-25 Aralık darbe girişimleri oldu. Ne oldu? Aynı numarayı Brezilya’da yaptılar. Ama tutmadı. Tencere tava hep aynı hava. Onlar çaldılar, onlar oynadılar. Biz de seyrettik. Bu kadar basit. Bunların hiçbiri de ne demokrasimizde ne de ekonomide ciddi bir kırılmaya yol açmadı. Ülke huzur ve güven içinde yoluna devam etti. Milletimiz doğrudan kendi oyuyla seçtiği Cumhurbaşkanı sayesinde, seçimler ve hükümetler gelip geçse de ülke yönetiminde herhangi bir boşluk olmadığını, olmayacağını artık çok iyi biliyor. Esasen benim Başkanlık sistemi konusunu gündeme getirme sebebim de budur. Bilhassa 7 Haziran seçimleriyle 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin güçlü Cumhurbaşkanlığı sayesinde krize meydan verilmeden geçirilmesi milletimizin memnuniyetini daha artırmıştır.

Haberin Devamı

BAŞKANLIK ACİL İHTİYAÇ:

Geldiğimiz noktadan geri dönüş yoktur. Bunu artık herkes kabul etmelidir. Yeni anayasanın diğer ihtiyaçlarla birlikte milletimizin tercihi ve onayıyla girilen bu yeni yönetim tarzının kurumsallaştırmasını sağlayacak şekilde hazırlanacağına inanıyorum. Yeni anayasa meselesi Tayyip Erdoğan’ın şahsi meselesi değildir. Başkanlık sistemi konusu Tayyip Erdoğan’ın kişisel talebi değildir. Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı tecrübeler sonrası geldiği yer hem anayasayı hem de başkanlık sistemini acil ihtiyaç olarak önümüze çıkarmıştır. Nasıl parlamenter sistem 70 yıl boyunca ülkeye damgasını vurmuşsa, başkanlık sistemi de milletimiz yeni bir sisteme ihtiyaç duyana kadar aynı işlevi görecektir. Başkanlık sistemi bize yeni değil bizim için gelenekseldir. Şu anda 64. hükümet görev başında, 22 Mayıs’tan sonra 65. hükümet kurulacak. Şahsım, 12. Cumhurbaşkanı olarak bu görevde bulunuyorum. Başkanlık sistemine geçtikten sonra milletin teveccühüyle bu göreve gelecek kişi Türkiye’nin birinci başkanı olarak göreve başlayacak. Bu değişimden korkamaya gerek yok, herkesten bu değişime katkı vermesini bekliyoruz. Kendilerinin seçilmeyeceğini görenler halkın gönlünü kazanmaya çalışmak yerine sistemi tıkamaya çalışıyor. Bunlara rağmen yeni anayasa ve başkanlık sistemini hayata geçireceğiz. Güçlü olmak için sürekli krizlere neden olan mevcut sistem yerine istikrar ve güvenin garantisi olan başkanlık sistemini bir an önce milletimizin onayına sunmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Kurtulmuş hep yanındaydı

Haberin Devamı

Ak Parti’de yeni genel başkan ve başbakanın kim olacağına yönelik tahminler sürerken, o isimler arasında sayılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dün İstanbul programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik etti. Cuma namazını kıldığı Eyüp Sultan Camii’nin girişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşılayan Numan Kurtulmuş, camiden de Erdoğan’ın makam aracıyla ayrıldı. Kurtulmuş’un yakın mesaisi “Erdoğan Yeni Başbakan’ı işaret etti” yorumlarına neden oldu.

Yazarlar