Dünya ‘Bir barış, diğer bir barışı getirir’

‘Bir barış, diğer bir barışı getirir’

26.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sergey Lavrov, “Astana’da, yıllar içerisinde hükümetten, muhaliflerden ve bölge ülkelerinden duyduklarımız doğrultusunda hazırladığımız anayasa taslağını sunduk” dedi.

‘Bir barış, diğer bir barışı getirir’

Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen Suriye konulu toplantı sonrası, Rusya kanadından olumlu yorumlar geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Astana’da düzenlenen Suriye barış görüşmelerini “başarı” olarak tanımlarken, gerekmesi halinde tarafların yeniden bu kentte bir araya gelebileceğini belirtti. Peskov, Astana görüşmeleriyle Cenevre sürecine önemli destek sağlandığını da sözlerine ekledi.
Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko ise, dünyada yaşanan önemli sorunların çözülmesine her zaman katkı sağlamaya hazır olduklarını vurguladı. Rus haber ajansı Sputnik’e konuşan Vasilenko, “Düne kadar çatışan Suriyeli taraflar Moskova ve Ankara’nın sayesinde ilk kez masaya oturdu. Görüşmeler yapılmadan önce kimlerin katılıp katılmayacağı konusunda zorluklar yaşandı. Taraflar, Suriye’deki silahlı mühalifler ve resmi yetkilileri 6 yıldır ilk kez bir araya geldi. Rusya, Türkiye ve İran’ın ciddi desteği oldu” ifadelerini kullandı. Vasilenko, görüşmelerin özellikle Türkiye ve Rusya’nın başarısı olduğunu kaydederek, “Eğer Rus-Türk barışı olmasaydı, bu görüşmenin gerçekleşmesi imkansızdı. Barış diğer barışı beraberinde getirir” dedi.
Hassas çalışma
Öte yandan görüşmelerde Rusya’nın, Suriye için hazırladığı anayasa taslağı da büyük dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye için anayasa taslağı hazırlarken Şam hükümeti, muhalifler ve bölge ülkelerinin görüşlerini dikkate aldıklarını söyledi.
Lavrov, “Astana’da, yıllar içerisinde hükümetten, muhaliflerden ve bölge ülkelerinden duyduklarımız doğrultusunda hazırladığımız anayasa taslağını sunduk” dedi. Tüm muhaliflerin cuma günü Moskova’ya davet edildiğini belirten Lavrov, “Onları Astana’da olanlar konusunda bilgilendireceğiz” diye konuştu.
Astana’daki Suriye konulu görüşmede, ateşkesin devamını sağlamak amacıyla Türkiye, Rusya ve İran tarafından ortak bir mekanizma kurulması kararlaştırılmıştı. Buna karşın muhalifler, sonuçtan memnun olmadıklarını ve “İran’ın Suriye’deki etkisinin arttığını” iddia etmişti. YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri de, Astana kararlarının kendilerini bağlamayacağını öne sürmüştü.

Yazarlar