Gündem ‘Bunlarla ben de başa çıkamadım’

‘Bunlarla ben de başa çıkamadım’

04.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birçok kişinin ölümüne neden olan ilacın sahteleri ile yıllardır mücadele ettiğini söyleyen HHS firmasının sahibi Hasan Hüseyin Sarı, “Tüm birikimimi bu ilaca yatırmıştım. Şimdi ilaçtan vazgeçtim, zayıflama çayı üretiyorum” dedi

‘Bunlarla ben de başa çıkamadım’

Fx15 adlı zayıflama ilacının Türkiye’deki ilk ithalatçısı ve tescil sahibi olan HHS firmasının sahibi Hasan Hüseyin Sarı, birçok kişinin ölümüne neden olan markanın sahteleri ile yıllardır devam eden mücadelesini Milliyet’e anlattı. Sarı, 2007 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nden ürünün ithalatı için gerekli izin ve onayları alarak zayıflama ilacını piyasaya sürdü. Fakat reklamlar yapılıp, satışlar yapıldıktan kısa bir süre sonra piyasada Fx15’in birçok sahtesi türedi. Bunun üzerine yetkililer Sarı’ya, “Bu ilacın çok sahtesi çıktı, siz satışı durdurun; sahteleri temizleyelim sonra satışa devam edersiniz” dediler. Piyasadan çekilmeleriyle sahtelerin daha da arttığını belirten Sarı, tüm birikimini yatırdığı ilacın satışına devam edebilmek için bir dedektif gibi sahte satış yapanların peşine düştü.

Alıcı gibi davrandı
Kimi zaman bir alıcı gibi pazarlık edip polisle işbirliği içerisinde sahte satış yapanların deposunu tespit eden Sarı, kimi zaman da açtığı davalar ile internet sitelerine satış yasağı getirtti. Polisle işbirliği içerisinde sahte satıcılarla alıcı gibi iletişime geçen Sarı’nın şirketi HHS, ilaçları bir eczane gibi almak için sahte satıcılarla buluştu. Bir otoparkta bagajdan bagaja satış gerçekleştirilirken, HHS çalışanları daha fazla ilaç istediklerini söylediler. Bunun üzerine sahte satıcılar tarafından bir depoya götürüldüklerinde polis baskını gerçekleştirilerek sahte Fx15’ler ele geçirildi.
Sarı bu operasyonların yanı sıra hukuki alanda da sahte Fx15 satıcıları ile mücadeleye girişti. Sarı açtığı sayısız davada, satışı gerçekleştiren internet sitelerinin kapatılması, satışı yapan kişilerin cezalandırılması taleplerinde bulundu. Davaların bir bölümünde, Sarı’nın Türk Patent Enstitüsü’nce verilmiş marka tescil belgesinin bulunmasına karşın şüphelilerin ürünleri isim hakkını ihlal ederek teşhir ettikleri gerekçesiyle sitelerden Fx15 ürününe ait içerik ve ibarelerin kaldırılması kararı verildi. Buna karşılık, “Ürünün pazarlanmasının genel sağlık açısından sakıncalı olduğuna dair bir bulgu ve somut delil ibraz edilmediği, pazarlanan ürünlerin gerçek ya da sahte olduğuna dair de delil bulunmadığı” gerekçesiyle reddedilen davalar da oldu.

Haberin Devamı

‘İnsanı direkt öldürür’

Fx15’in sahtelerinin artmasının ardından HHS, yılmayarak bu defa LW6090 adlı zayıflama ilacını piyasaya sürdü. Fakat kısa süre içerisinde bu ilacın da sahtesinin üretildiğini dile getiren Sarı, artık zayıflama ilacı yerine zayıflama çayları ya da saç ve cilt bakım ürünlerine yöneldiklerini belirtti.
Buna karşılık Sarı bugüne kadar kendi satışını yaptıkları zayıflama haplarında hiçbir şekilde sibütramin olmadığını belirterek, “Aslında 17 miligrama kadar sibütramin kullanılması serbest ama en son yapılan bir analizde bu sahte ilaçlardan birinde 60 miligram bu maddeden çıktı ki bu insanı direkt öldürür” diyerek sahte zayıflama ilaçlarındaki ölüm tehlikesine de dikkat çekti.