Ege 'Büyükşehir’in suçu değil bu'

'Büyükşehir’in suçu değil bu'

29.06.2017 - 05:48 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, ÇED süreci devam eden tesis için “Okyanusu geçip yerden dolayı yapamazsak bizim suçumuz değil” dedi

Büyükşehir’in suçu değil bu

İzmir’de 1992 yılından beri işletilen Harmandalı Depolama Alanı’nın kentsel yerleşimin ortasında kalması ve kapasitesini aşması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi’yle ilgili hukuki ve bürokratik süreçler devam ediyor. Torbalı, Menderes, Menemen’de bulunan yerlerde farklı nedenlerle yapılamayan tesis için en son Yamanlar Köyü’ne 1.3 km., gelişme konut alanlarına 2.5 km., Ulukent merkeze ise 5 km. uzakta olan bir alan bulundu.

Haberin Devamı

‘Tam gaz gidiyoruz’

Tartışmalara neden olan alanla ilgili kuruluşlardan olumlu görüşler alan Büyükşehir Belediyesi, ÇED sürecini başlattığı tesisle ilgili çevreci avukatların açtığı davada İzmir 5. İdare Mahkemesi, İzmir Valiliği Mahalle Çevre Kurulu’nun yer seçim uygunluk kararının yürütmesini durdurdu.

Öte yandan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da, ‘şartlı uygun’ dedi. Büyükşehir’de gözler mahkemenin alacağı karara döndü. Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Katı Atık Tesisi’nde geri dönüşüm sağlamadan, enerji elde etmeden ve son noktaya kadar ayrıştırma yapmadan İzmir’deki çevre yatırımları hedefine ulaşamayız. Çevre yatırımlarında tam gaz gidiyoruz ama Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapılmaması hem bir ekonomik kayıptır hem de günümüzde yapılamayacak bir iş değildir. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ni, Türkiye’nin en büyük biyolojik arıtmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, okyanusu geçip de katı atık bertaraf tesisini yerden dolayı yapamazsa bu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin suçu değildir. Kurum, kuruluş görüşleri alındı. Bunda bir şey yok” dedi.