Gündem ‘Çadırkent sapığı’na 289 yıl hapis istemi!

‘Çadırkent sapığı’na 289 yıl hapis istemi!

13.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriyelilerin kaldığı Nizip’teki çadırkentte 8 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan kampın temizlikçisi Erdal E. önceki günkü duruşmada suçlamaları reddetti. CHP söz konusu kampa bir heyet gönderirken, kamptan sorumlu AFAD hakkında da suç duyurusunda bulundu...

‘Çadırkent sapığı’na 289 yıl hapis istemi

Gaziantep’in Nizip ilçesinde yaklaşık 11 bin sığınmacının kaldığı kentte Suriyeli 8 çocuğa taciz ve tecavüz ettiği belirlenen kampın temizlikçisi Erdal E.’nin tutuklanarak hakkında 289 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı ortaya çıktı. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Erdal E. jandarma sorgusunda bir çocuğa istismarda bulunduğunu kabul etmesine rağmen mahkemede suçlamaları reddetti. CHP söz konusu kampa bir heyet gönderirken kamptan sorumlu AFAD hakkında da suç duyurusunda bulundu. Tacize uğrayan başka çocukların da bulunduğu ancak çekinerek şikâyette bulunmadıkları iddia edildi. AFAD ise bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.

8 çocuk şikâyetçi
Dava dosyasına göre soruşturma 2015’te ailelerin şikâyeti üzerine başladı. Jandarmanın ulaştığı taciz mağduru 8 çocuk Erdal E.’nin kendilerine para vererek, temizliğini yaptığı tuvaletlerde cinsel istismarda bulunduğunu anlattı. Zanlı Erdal E. ise jandarma sorgusunda sadece bir çocuğa para verdiğini ve tacizde bulunduğunu iddia etti.

Erdal E.’nin 5 Eylül 2015’te tutuklanmasının ardından hazırlanan iddianamede sanığın temizlik yaptığı tuvalet çevresinde kısıtlı alanda yaşama mecburiyetinde olan çocukların bulunduğu ortamın sağladığı kolaylıktan istifade ederek isnat edilen suçları işlediği kaydedildi.

Erdal E.’nin, “insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı cinsel istismar, çocuğun cinsel istismarının sarkıntılık düzeyinde kalması, bir kişiyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak suretiyle hürriyetinden yoksun bırakmak” suçlarından toplam 289 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada jandarma ve savcılık aşamasında bir çocuğu taciz ettiğini kabul eden Erdal E., önceki gün yapılan duruşmada ise jandarmanın baskısıyla ifade verdiğini iddia ederek suçlamaları reddetti. Mahkeme heyeti ise Erdal E.’nin tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Bakanlık müdahil oldu
Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, müdahillik talebinde bulunduklarını açıkladı. AFAD’tan yapılan yazılı açıklamada da “AFAD, konuyla ilgili bilgilerin alındığı ilk günden beri süreci yakından takip etmiş, idari tedbirleri almıştır. Aynı şekilde, AFAD olayın tekrarını önleyecek önlemleri almıştır. Olaydan etkilenenlere yönelik psikolojik destek hizmeti ilk andan itibaren verilmeye başlanmıştır” denildi.

CHP’nin Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu da Nizip çadır kentinde inceleme yapacak. CHP temsilcileri ayrıca kamp yetkilileri ve AFAD hakkında da suç duyurusu yaptı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da davaya müdahil olma talebinde bulunduğu belirtildi. Ancak bakanlığın istismar iddialarının ardından açılan davanın bildirilmesinden 5 ay sonra müdahil olması dikkat çekti.

CHP’den Nizip’e heyet

CHP, Nizip’te sığınmacı kampında yaşanan cinsel istismar iddialarını incelemek amacıyla Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu üyesi milletvekillerinden oluşan bir heyet oluşturarak bugün Gaziantep’e gidecek. Heyette Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Gökdağ ile Akif Ekici, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel yer alacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da TBMM Başkanlığı’na konuya ilişkin olarak TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kurulmasını öngören bir önerge sundu. Önergenin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

“Türkiye’de kayıt altına alınmış 18 yaş altında 1 milyon 355 bin 318 Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Çocuk mülteciler ülkelerindeki savaştan, açlıktan ve sefaletten kaçmış, küçük yaşlarında çok ciddi sefalet ile, acılar ile karşı karşıya kalmışlardır. Ülkemizde bu çocukların fuhuşa zorlandıkları, küçük kızların kuma olarak alınıp satıldığı, zorla evlendirildiği, özellikle kamplarda kalan çocukların aileleri tarafından cinsel taciz ve tecavüzden korktukları için erken yaşta evlendirildikleri bir çok rapor ile ortaya konmuştur. Nizip Mülteci Kampı örneğinde olduğu gibi bu vakalar, zaten yurtlarından olmuş insanların bir de sığındakları yerlerden atılma korkusu nedeni ile çoğu zaman ortaya dahi çıkmamaktadır.” (MERİÇ TAFOLAR Ankara)