Gündem ‘Çanakkale’ bir insanlık anıtıdır

‘Çanakkale’ bir insanlık anıtıdır

25.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale Kara Savaşları’nın 101’inci yıldönümü dolayısıyla Şehitler Abidesi’nde bir dizi tören düzenlendi. Şehitler için dualar okundu duygulu konuşmalar yapıldı. Solo Türk’ün, Çanakkale Boğazı üzerindeki gösterisi ise nefes kesti...

‘Çanakkale’ bir insanlık anıtıdır

Çanakkale Savaşları’nın 101’inci yılı törenleri, Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın ilk kez organize ettiği abidedeki törende gurur ve hüzün aynı anda yaşandı. Şehitler Abidesi’ndeki tören öncesinde alınan sıkı güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Tören alanına özel akreditasyon kartıyla gidebilen gazetecilerin kullandığı malzemeler, x-ray cihazından geçirilerek kontrol edildi. Protokol listesinde bulunmayanlar içeriye alınmadı. Basın mensuplarının bölüm dışına çıkmalarına da izin verilmedi.
Tören alanına ilk olarak, konuklar otobüslerle getirildi. Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Yeni Zellanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Türk ve yabancı ülke milletvekilleri, asker ile kamu yöneticileri de hazır bulundu.
Tören alanına gelen bakanlar ve konukları, Çanakkale Savaşı sırasındaki üniformaları giyen tören kıtası karşıladı.
Şehitlikteki tören, Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın anıta çelenk konmasıyla başladı. Çanakkale’de savaşan diğer ülkelerin çelenkleri ise anıta önceden bırakıldı.
Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Yine savaşa katılan ülkelerin bayraklarının da önceden göndere çekildiği görüldü.
‘Barış diliyoruz’
Çanakkale’de şehit olan askerler için dua edilmesinden sonra törende, TSK adına konuşmayı Tuğgeneral İsmail Gürgen, yaptı. Gürgen, “Çanakkale, savaşanların birbirine saygı duyduğu, öldükten sonra koyun koyuna yatıp dost olan kahramanların savaşıdır. Onun içindir ki, Gelibolu’da hayatını kaybedenlerin anısı için dünya barışı adına dualar okunur. Dilekler dilenir. İşte bugün bizi bir araya getiren, kucaklaşmamızı sağlayan olgu, bu asalet ve centilmenlik örnekleri, insan sevgisi, hoşgörüsü, saygı ve barış üzerine kurulu düzen içerisinde dostça yaşamak azim ve kararlılığıdır. Bu inançla 101 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebelerin acı ve hüzünlü hatıralarının emanetçileri olarak bizler Ulu Önder Atatürk’ün ’Yurtta sulh cihanda sulh’ düsturu ile gerçek anlamda ve insanlık adına tüm dünyada vücut bulacak bir barışı diliyor ve istiyoruz. Çanakkale, savaşın tüm acımasızlığına karşın bir insanlık anıtıdır” dedi.
TC’nin ilk zaferi
Törenin bu bölümünde ise İtilaf Devletleri adına Fransa Büyükelçisi Charles Frıes konuşma yaptı. Yarımadada 4 kıtadan gelen askerlerin çarpıştığını söyleyen Charles Frıes, “TC’nin ilk zaferi olarak sembol nitelik kazanan bu savaş, İtilaf Devletleri açısından amacına ulaşamamıştır” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti adına konuşmayı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise “En zor şartlarda, dünyanın iki büyük gücünü, önce donanmalarına, sonra da ordularına karşı koyarak çekilmeye zorlayan ruh, işte bu yüksek ruhtur. 1915’deki şanlı direniş, yepyeni bir ulusal kimliğin doğmasına vesile olmuştur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Solo Türk nefesleri kesti
Konuşmaların ardından, mehter takımı gösteri yaptı, alanda gazilerin ve yabancı ülke askerlerinin de aralarında yer aldığı birlikler ile öğrenciler tören geçişi gerçekleştirildi. Protokol üyeleri ile diğer konuklar, geçit töreninden sonra bu kez abidenin deniz tarafında kurulan başka bir portatif tribüne geçti ve burada Solo Türk’ün, Çanakkale Boğazı üzerindeki gösterisini izledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile protokol üyeleri, daha sonra şehitlik defterini imzaladı, şehit askerlerin mezarlarına çiçek bıraktı.