Gündem ‘Casusluk değil, elçilerin normal işi’

‘Casusluk değil, elçilerin normal işi’

05.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass dün Ankara’da Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile sohbet toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘Casusluk değil, elçilerin normal işi’


Adana’daki ABD Konsolosluğu’nda çalışan ve ABD adına casusluk yaptığı ileri sürülen Sinan Seyfettinoğlu ile ilgili dün kamuoyuna yansıyan haberin sorulması üzerine Bass, toplumda neler olduğunu anlamak açısından ABD büyükelçiliğinin ve konsolosluğunun toplumun değişik kesimleriyle iletişim içinde olduğunu dile getirdi.
Çalışanlarının ve ailelerinin güvenlik açısından toplumda neler olup bittiğini, yüz yüze oldukları bir tehlike olup olmadığını, güvenlik ve siyasi konularda yaşanan değişimleri anlamaları gerektiğine dikkati çeken Bass, “Bunlar Türkiye’de veya dünyanın başka bir ülkesindeki ABD büyükelçiliklerinin normal işi. Haberde yer alan ilişkilerin tarifi de bu bağlama uyuyor. Pek çok farklı insanla konuşuyoruz. Casusluk iddiası temelsiz” dedi.
‘Orantısız yetki var’
Başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Bass, Türkiye’de başkanlık sistemi ya da parlamenter sistem olmasının ABD’nin vereceği bir karar olmadığının altını çizerek “Türk demokrasisinin mahiyetiyle ilgili kararı Türk halkı verir” diye konuştu. ABD’nin değişik demokratik yöntemlere sahip ülkelerle ilişkileri bulunduğunu kaydeden Bass, hangi sistemin kullandığından ziyade temel özgürlüklerin korunduğu, kuvvetler ayrılığının sağlandığı, tek bir kişinin ya da tek bir kurumunun orantısız yetki kullanmasını ve başkalarının rızasını gözetmeksizin yönetmesini engelleyecek bir sistemin önemine dikkat çekti.
‘Süreç işliyor’
Bass, Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili bir soru üzerine, ABD hükümetinin bireylerin iadesi veya sınır dışı edilmesiyle ilgili davalar konusunda yorum yapmadığını hatırlatarak, yasal sürecin kendilerine sunulan deliller temelinde titiz, adil ve tarafsız bir şekilde işlediğini söyledi.
‘Resmim konuşuyor’
Bass, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’ne yönelik sosyal medyadaki mesajlarının ardından kendisinin sarı peruk takması konusundaki soruya da yanıt verdi. Bass, “Resmim kendisi konuşuyor. Gökçek kendi açıklamasını yaptı, ben de kendi açıklamamı yaptım” dedi.