Kültür Sanat 'Cemal Süreya’da bir şiir cini vardı’

'Cemal Süreya’da bir şiir cini vardı’

16.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi, bu kez Cemal Süreya’ya ayrıldı.

Cemal Süreya’da bir şiir cini vardı’

MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL

Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi, bu kez Türk şiirinde lirik, erotik ve politik izler taşıyan eserleriyle önemli bir yeri olan Cemal Süreya’ya ayrıldı.

Önceki akşam düzenlenen etkinlik, Günebakan Film’in 2006 yılında hazırladığı Cemal Süreya filmiyle başladı. Filmde, çeşitli görüntüler eşliğinde Süreya’nın kendi sesinden yaşamını dinledi seyirciler. Şöyle seslendi şair ekrandan: “İkinci doğum günüm, Dostoyevski’yi okuduğum gündür. Ondan sonra huzur kalmadı bende.” Bu huzursuzluk, onu ileride Türkçenin en büyük şairlerinden biri yapacak dizelerin ilk tohumuydu.

Filmin ardından Zeliha Berksoy’un iki öğrencisi geldi sahneye ve Süreya’nın “Aşk”, “Güzelleme”, “Elma” gibi şiirlerini okudu. Ardından Enver Ercan, Haydar Ergülen, Nursel Duruel ve şairin kız kardeşi Perihan Bakır’ın da aralarında bulunduğu konuşmacılar, Cemal Süreya ile ilgili anılarını anlattı. Bu gece için Bodrum’dan gelen 91 yaşındaki yazar Cahit Kayra, “İçinde bir şiir cini vardı” dediği arkadaşı için şunları söyledi: “Yaşamın güzelliğinin yolu ona yanıt vermekten geçer. Cemal, şiir yazarak yanıt verdi. Emsalsiz bir yetenekti.”