Gündem 'Çiftçiye üvey evlat muamelesi bitsin'

'Çiftçiye üvey evlat muamelesi bitsin'

15.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Çiftçiler Günü Türkiye’nin 81 ilinden gelen çiftçilerin katılımıyla başkentte kutlandı. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiftçinin üvey evlat muamelesi gördüğünü belirterek, “İhracatçı olmak istiyorsanız, tarımı ve çiftçiyi destekleyin” dedi

Çiftçiye üvey evlat muamelesi bitsin

Dünya Çiftçiler Günü, Türkiye’nin, 81 ilinden gelen çiftçilerin katılımıyla, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından Anadolu Meydanı’nda kutlandı. Etkinlikte, sanatçı Mustafa Ceceli ile Sevcan Orhan da konser verdi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı konuşmada, “Bu ülkede sanayici el üstünde tutulurken, bu şartlarda üretim yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapılmasına neden olan Türk çiftçisi neden üvey evlat muamelesi görüyor? Buna müsaade etmeyeceğiz. Sanayicilere sesleniyorum, ithal ham maddeye ihtiyaç duymadan üretim ve ihracat yapmak istiyorsanız, tarımı ve çiftçiyi destekleyin. Net ihracatçı olmak istiyorsanız, gelin stratejik sektör olan tarıma daha fazla yatırım yapın, ürünlerinize katma değer katın, hem çiftçimiz hem siz hem de ülkemiz kazansın” dedi.

Aracılara tepki

“Sanayici korunaklı fabrikalarında ve kapalı alanlarda üretim yaparken, çiftçi üretimi sırasında karşılaştığı doğal afetler, tarım alanlarına, hayvancılık tesislerine büyük zarar veriyor” diyen Bayraktar, “Sanayici bizim gibi, aracılarla da uğraşmıyor. Aracılar bizden daha fazla para kazanıyor. Biz üretip, dünyayla yarışırız, yeter ki önümüzdeki engeller kaldırılsın, emeğimizin karşılığını alalım. Yeter ki bizim 1 liraya ürettiğimizi, tüketici 5-6 liraya satın almasın” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Türkiye’nin fındık üretimi ve ihracatında dünyada tekel olmasına rağmen fiyat istikrarı sağlanamadığına da dikkati çekerek, “Fındık üreticileri TMO’nun fındık alımına devam etmesini istiyor. Devletimiz fındığa sahip çıksın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ucuz gübre ve mazot

Bayraktar, artık buğday ithal etmek istemediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bunun için kaliteli ve sertifikalı tohuma, ucuz fiyatla ulaşmalıyız. Ucuz gübre ve ucuz mazot kullanmalıyız. Ürün fiyatlarının da alın terinin karşılığı olacak düzeyde olması gerekiyor. Hasat zamanı fiyatlar üreticiyi memnun etmeyecek şekilde görünüyorsa TMO, hızlı bir şekilde üreticiyi tatmin edecek bir fiyattan piyasaya girmeli, ödemelerini peşin yapmalı, alanı tüccara bırakmamalıdır.”

Yazarlar