Ekonomi ‘Daha iyi bir dönemdeyiz’

‘Daha iyi bir dönemdeyiz’

16.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, “Geçen yıl ile karşılaştırıldığında, beklentilerin daha iyi olduğu bir dönemdeyiz ve gelişmeler beklentilerimiz doğrultusunda seyrediyor. Beklentileri olumlu yönde etkileyen faktörler; istikrarı destekleyen makro dengeler, büyümeyi gözeten politikalar, sağlıklı işleyen finansal sektör ve büyümenin sürmesidir” dedi.

‘Daha iyi bir dönemdeyiz’

Aydın, “Bankacılık sektörüne ilişkin öncü göstergeler 2016 yılının ilk yarısındaki gelişmelerin beklentilere yakın bir düzeyde gerçekleştiğini göstermektedir; krediler artmaya devam etti, TL mevduat artışı hızlandı, kredi ile mevduat büyümesi arasındaki fark azaldı” dedi.

‘TL’ye güven arttı’

‘Daha iyi bir dönemdeyiz’


“Para piyasaları daha öngörülebilir hale geldi, TL’ye duyulan güven arttı. Enflasyon ve faiz oranlarında düşüş yönünde bir seyir var” diyen Aydın, şu açıklamada bulundu:

“Dış talebin büyümeye katkısı çok sınırlı kalmakta, küresel gelişmelerden dolayı uluslararası sermaye çekingen davranmakta, bu durum piyasalarda likiditeyi sınırlandırmaktadır. Buna rağmen, çok sayıda ülkenin deflasyon tehlikesi yaşadığı bir dönemde Türkiye büyümesini hızlandırarak sürdüren sayılı ülkelerden bir tanesi olmuştur.”

‘Kurumsalda büyüme oldu’

Bankacılık sektörünün büyümenin finansmanına katkı vermeye devam ettiğini belirten TBB başkanı Hüseyin Aydın, “İlk yarıda, sabit kurlarla ve 12 aylık bazda krediler yüzde 10 arttı. Kurumsal krediler yüzde 12 oranında büyürken bireysel kredilerde % 6 artış oldu” dedi.

Aydın şöyle devam etti: “Toplam mevduat yüzde 9 büyürken; TL mevduat yüzde 14 artmış, yabancı para mevduat ise yüzde 1 azalmıştır. Gerçek kişi TL mevduatında hızlanma yönünde olumlu seyir var.”