Kültür Sanat "Dans Rüyaları" görmeye ne dersiniz?

"Dans Rüyaları" görmeye ne dersiniz?

16.06.2010 - 13:13 | Son Güncellenme:

Wuppertal Dans Tiyatrosu, 21-23 Haziran tarihleri arasında Pina Bausch’un Nefés adlı eserini Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda sahneliyor.

Dans Rüyaları görmeye ne dersiniz

Geçen yıl yitirdiğimiz, dansçı ve koreograf Pina Bausch, Wuppertal Dans Tiyatrosu’nun dünya çapında isim yapmasına yardımcı oldu.

Gösteriye paralel olarak Goethe - Institut Istanbul, yönetmenliğini Anne Linsel ve Rainer Hoffmann’ın yaptığı Dans Rüyaları: Gençler Pina Bausch’un Kontakthof’unu Sahneliyor adlı belgesel filmini 25 Haziran günü saat 19:00'da gösterecek. Filmde ilk provalardan gala gecesine dek yaşanan süreç anlatılıyor.

"Kontakthof“ Pina Bausch’un kendine özgü imzasını taşıyor. İnsanların birbiriyle yakınlaşma şekilleri, cinsiyetlerin karşılaşması, aşk ve şefkat arayışı ve bunlarla beraber gelen korkular, özlemler, kuşkular – gençler için büyük bir mücadele anlamına gelen duygular eserin konuları.

Neredeyse bir yıl boyunca Wuppertal’daki 11 okuldan öğrenciler maceralarla dolu duygusal bir yolculuğa çıktılar. Her Cumartesi günü yaşları 14 ile 18 arasında değişen 40’ın üzerinde kız ve erkek öğrenci, Bausch grubunun dansçılarından Jo-Ann Endicott ve Bénédicte Billiet’in yönetiminde ve sık sık Pina Bausch’un da nezaretinde dans provaları yaptılar.

Haberin Devamı

Yönetmenliğini Anne Linsel ve Rainer Hoffmann’ın yaptığı filmde, provalardan galaya kadar olan tüm süreç gösteriliyor. Filmde, gençlerin beceriksizce yaptıkları ilk denemelerini, eserin konusunu harekete ve koreografiye uyarlamalarını ve dansta kendilerine has bir ifade şekli bulmalarını izliyoruz. Kendi kendilerini keşfettileri bir sürecin sonunda herkes kendini daha da geliştiriyor. Sevgi dolu, çekingen hatta saldırgan dokunuşlar çoğu gencin sahnede ilk defa elde ettiği kişisel tecrübelere dönüşüyor.

Pina Bausch genç dansçıları hep „kendileri olma“ konusunda cesaretlendiriyor. Hareketlerinin arkasında korkuları, duyguları, arzuları ve „dans rüyaları“ görülüyor. Sonunda herkes sadece büyümekle kalmıyor, ayrıca özgüveni artıyor, kendi ayakları üzerinde durmaya ve önyargılara şüpheyle bakmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Pina Bausch 30 Haziran 2009 tarihinde vefat etti. „Dans Rüyaları“ filmi dünyaca ünlü dansçıyla yapılan son röportajı ve son film çekimlerini içeriyor.

FİLM GÖSTERİMİ
25.06.2010, saat 19.00

Goethe-Institut Istanbul
Yeni Çarşı Cad. No: 32
Beyoğlu

Giriş ücretsizdir.

Yazarlar