Gündem ‘Darbe girişimi bilgisini vermedim’

‘Darbe girişimi bilgisini vermedim’

09.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3’ü firari, 44’ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın görülmesine dün devam edildi.

‘Darbe girişimi bilgisini vermedim’

Dün davaada son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Başyaveri Kurmay Albay Ali Yazıcı (44) ifade verdi. Yazıcı, saat 00.30’da Çiğli Anajet Komutanlığı’na giderek Cumhurbaşkanı’nın kaldığı yer ile ilgili bilgi verdiği yönündeki iddianamede yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yazıcı, “Öncelikle bu suçlama devam ediyor. Sanıklar benim onlara yardım ettiğimi söylemediler. Ben de onları doğruluyorum. Benden bilgi almadılar. ‘Suçsuzum’ diyemem ama onlar suçsuz. Onlara yardım etmedim. Darbe girişimi ile ilgili bilgiyi benden aldıkları doğru değildir” dedi.

‘Bu tatbikat değil’

Olay gecesi saat 22.00’de kendisini astsubayların arayıp, “Bu tatbikat değil” dediklerini belirten Yazıcı, “Deniz Yarbay İstanbul’daydı. Çiğli’de televizyondan olayları takip ettim. Saat 02.30’a doğru misafirhaneye geçip, buradaki televizyonu açtım. Ondan önce Cumhurbaşkanımızın İstanbul’a hareket ettiğini öğrendim. Üs’ten çıkmak istedim. Ancak, nizamiye kapatılmıştı. Misafirhaneye döndüm. Saat 11.00’e doğru Üs’teki bir Yarbay ile birlikte nizamiyeden çıktım. Yarbay ile birlikte basın mensubu Göktaş ile görüştüm. ‘Ankara’ya gidiyorum’ dediğimde Göktaş, ‘Hayır sen İstanbul’a gel’ dedi. Kabul ettim. İstanbul’a devam ettim. Yolda Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan aradı, ‘Ankara’ya bekliyorduk seni’ dedi. İstanbul’u aradım, ‘Ankara’ya git’ dediler. Ankara’ya geldim, eve gittim. O gece Külliye’ye giderek ne olduğuna bakmak istedim ama her yer kapalıydı. 17 Temmuz sabahı 07.30 da koruma arkadaşlar gelip beni aldılar. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gittik, orada sorgum oldu. Herhangi kötü bir muamele görmedim. Spor salonuna götürdüler. 3 saat boyunca gözlerim bağlıydı. Oradaki grupla üç gün orda kaldım. Sonra Sincan’a cezaevine götürdüler şimdide buradayım” dedi.

Mahkeme başkanının sorularını da yanıtlayan Yazıcı “Çiğli’deki askeri havaalanına gitmedim. Orada hangi uçaklar var bilmiyorum. Tanımadığım Emin Yarbay’ın Çiğli’ye gidelim teklifini kabul etmem, hayatın olağan akışına uygun değil bunu biliyorum” dedi. Mahkeme başkanının yönelttiği, “Darbe gecesi boyunca Cumhurbaşkanı ile doğrudan temasa geçtiniz mi? Bir talebi var mıdır? diye sordunuz mu?” sorusuna ise Yazıcı, “Kendisi ile değil ama yanındakilerle görüştüm talebini ve ne yapacağımı sordum” diye yanıt verdi.