Gündem ‘Darbe girişiminden haberim yok’

‘Darbe girişiminden haberim yok’

24.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ davasında yargılanan eski Ak Parti milletvekili İlhan İşbilen, ‘15 Temmuz’u kimler yaptı?’ sorusuna, ‘Cumhurbaşkanımızdan, medyadan ve diğer şeylerden duyuyorum’ cevabını verdi

‘Darbe girişiminden haberim yok’

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in de arasında bulunduğu 73 kişinin yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklardan eski Ak Parti milletvekili İlhan İşbilen, terör örgütü yöneticisi olmadığını söyledi.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savunmasını tamamlayan İşbilen’in çapraz sorgusuna devam edildi. İşbilen, müştekilerden Önder Gökçekaya’nın, “Gülen’in terör örgütü yöneticisi olduğunu kabul ediyor musunuz?” sorusu üzerine, “hayır efendim, kabul etmiyorum” dedi.

‘Hiç bir yerde değilim’

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, ABD’de Gülen’i ziyaret etmesinin amacını sorması üzerine İşbilen, “Sanırım TBMM’nin büyük ekseriyeti oradan geçti. Öyle bir amacımız yok” ifadelerini kullandı.
Giray’ın, “Fetullah Gülen’in yurtiçinde ve dışında sevenleri vardır. Cemaati sevenlerden oluşur. Ben de Gülen’i severim. Çünkü bana herhangi bir zararı olmamıştır” dediğini hatırlatması üzerine İşbilen, “Sohbetlerinden, vaazlarından, konferanslarından sonra kendisine büyük bir ilginin olduğunu zaman içinde gördüm” dedi. Giray, önceki günkü ifadesinde Yaşar Tunagür’den bahsettiğini hatırlatarak İşbilen’e, “Tunagür’ün Gülen’i dönemin MİT Müsteşarı ve iş adamlarıyla tanıştırdığı açıklamaları var. Tunagür ve Gülen ilişkisini biliyor musunuz” sorusunu yöneltti. İşbilen, “Bilmiyorum ama duydum. Edirne’de beraber çalışmışlar. O ilişkilerinden kaynaklanan sebeple (Gülen) İzmir’e getirilmiş olabilir. Ama diğerlerini duymadım” dedi. Yazar Nurettin Veren’in, kendisinin Altunizade’deki FEM dershanesinde kaldığı odada böcek bulunduğu yönündeki ifadesinin hatırlatılması üzerine İşbilen, “Sanırım Nurettin Bey yanlış anlamış. O yıllarda Moskova’da kalıyordum. Misafirlerin kaldığı yerdeki güvenlik kameraları dikkatimi çekmiş. Yoksa böcek bulmadım” dedi.
Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak da iddianamede, “FETÖ’nün İstişare Heyeti Üyesi” olduğunun belirtildiğine dikkat çekerek İşbilen’e, “Kumpas davalarında görev alan emniyet görevlileri, hakim ve savcılar atanırken istişare heyetinde mi karar alınıyordu yoksa Fetullah Gülen tek başına mı karar veriyordu” sorusunu yöneltti.
İşbilen, “Ben böyle bir istişare heyetinde yokum. Hiçbir yerde değilim. Dün savunmama başlarken de 15 Temmuz olayını hiç tasvip etmediğimi, edemeyeceğimi ifade eder cümle kurdum” yanıtını verdi. Savcının, “15 Temmuz’u kimler yaptı” sorusu üzerine ise İşbilen, “Hiç böyle bir şeyden haberim yok.
Ancak medyadan, Sayın Cumhurbaşkanımızdan, diğer şeylerden duyuyorum” dedi. Müşteki avukatlarının sorusu üzerine İşbilen, Gülen’den emir ve talimat almadığını söyledi.

‘Ağlayarak dinlerdim’

Tutuklu sanıklardan Alaeddin Kaya ise “Gülen’i vaazlarında ağlayarak dinliyordum. Sohbetleri daha bir hoşuma gidiyordu. Enteresandır ki o sohbetleri televizyondan izlerken de hiç etkilenmiyordum” dedi. Mahkeme Başkanı Selfet Giray’ın “ByLock kullandınız mı?” sorusuna Kaya, “Bu programla çocuklarımla iş amaçlı yazıştım. Bıçak adam da öldürür ekmek de keser. ByLock’u herkes alabiliyor. Kimi dua gönderiyor, kimi başka şey gönderiyordur bilemem” yanıtını verdi.

Gülen’e ‘kötü niyet’ cezası

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen, kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine açtığı manevi tazminat davasında 2 bin lira disiplin para cezasına çarptırıldı. Kararda, Gülen’in hiçbir hakkı olmadığı halde davayı kötü niyetli açtığı belirtildi.
Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, Gülen’in Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine açtığı 100 bin liralık manevi tazminat davasının gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, Cumhurbaşkanı’nın avukatı tarafından Gülen aleyhine disiplin para cezasına hükmedilmesinin talep edildiği hatırlatıldı ve davanın, Gülen tarafından kötü niyetle açıldığı belirtildi. l ANKARA Milliyet

Avukatı tahliye istedi

İlhan İşbilen’in avukatı Atilla Kart, darbe girişimiyle Türkiye’nin felaketin ve iç savaşın eşiğine geldiğini ifade etti. Girişimin dış dinamikleri de olduğunu söyleyen Kart, “Buna karışanları ivedi olarak yargılayalım, ibretialem için en ağır cezayı verelim ama kapsamı belirsiz örgüt soruşturmalarıyla darbe girişiminde bulunanların yargılamalarının beraber yapılmak istenmesi doğru değil” dedi. Müvekkilinin silahlı terör örgünü yöneticiliğinin söz konusu olamayacağını öne süren Kart, “Müvekkilime 17 Aralık 2013’ten öncesi için suç isnat edilemiyor. Sonrası için de suçlamalar gerçek dışı. Kaçma şüphesi dayanaksız.
Tahliyesini istiyoruz” dedi.

Tutuklu sanıklardan örgütün gayrimeşru işler sorumlusu olmakla suçlanan Özbekistan asıllı işadamı Dilaver Azim ile İstanbul adliye imamı Süleyman Uysal’ın yardımcılığını yaptığı öne sürülen sanık Ali Çelik tüm suçlamaları reddetti. 2012’de işyerini basarak kendisinden zorla senet alan tefecileri şikayet ettiği kişilerin cezaevinden çıktıktan sonra kendisine FETÖ’cü olduğu ve kendilerine kumpas kurduğu iddiasıyla ihbarda bulunduğunu belirten Azim, “Ben tefeci mağduruyum. Suçsuzum” dedi

Eski HSYK Genel Sekreteri tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ soruşturması kapsamında aranan ve Malatya’da sahte kimlikle yakalanan eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Muzaffer Bayram tutuklandı. Bayram, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade veren Bayram, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Nöbetçi sulh ceza hâkimliğindeki sorgusunun ardından Bayram’ın, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “FETÖ yöneticiliği” suçundan tutuklanmasına karar verildi.
l ANKARA Milliyet