Gündem ‘Derin’ bir av mevsimi!

‘Derin’ bir av mevsimi!

29.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk doğaseverler, yılın sadece 1 haftasında gerçekleşen doğa olayına tanıklık etti. Dalgıçlar, sardalyaların peşine düşen balina, köpekbalığı ve yunusların nefes kesen mücadelesini görüntüledi.

‘Derin’ bir av mevsimi

Denizlerdeki besin zincirinin nasıl oluştuğunun en güzel örneği olan sardalya göçü yine Türk doğaseverler tarafından takip edildi. İki okyanusun birleştiği yerde yılın sadece 1 haftasında gerçekleşen doğa olayına tanıklık etmek için Güney Afrika Cumhuriyeti’ne giden 17 dalgıç, su altı ve su üstünden derindeki besin zincirini görüntüledi. Milyonlarca sardalya balığının oluşturduğu binlerce tonluk sürüler Hint Okyanusu’ndan Atlas Okyanusu’na geçerken onlarca canlı için av oldu.

En büyük pay yunusların
Sürülerin peşinden gelen deniz memelisi yunuslar, hızlarıyla av mevsiminde en büyük payı alırken, okyanus tipi köpekbalıkları da teker teker sürülerin arasına dalarak beslendi. Binlerce metre derinlikten bir anda çıkan kambur balinalar ise ağızlarını açarak tek seferde birkaç ton sardalyayı yedi.
Suyun altında yaşanan bu mücadeleyi 50 metre yükseklikten takip eden sümsük kuşları da saatte 70-80 km hızla dalışa geçerek 15 metre derinlikteki sardalyaları yakaladı. Sürünün büyük çoğunluğu bu türler için besin kaynağı olurkan, kurtulabilenler de Atlas Okyanusu’na geçerek kuzeye doğru ilerledi.
Derindeki dogal hayatı görüntüleyen gruba rehberlik yapan dalış eğitmeni Ateş Evirgen de metrelerce derinde yaşananları şöyle anlattı: “Güney Afrika’nın Doğu Cape ile Kawa Zulu Natal kıyısında sardalyalar büyük guruplar halinde göç eder. Öyle kalabalık olurlar ki kütlenin boyu 7 kilometre, eni 2 kilometre ve derinliği de 30 metreye ulaşabilir. Öyle bir manzarayla karşılaştık ki yaşadığımız tüm tecrübelerin sınırları aşılmıştı. Binlerce sümsük kuşu, füzeler gibi dalıp sardalye sürülerine saldırılar düzenliyordu. Suyun altında takım oyunu oynayan yunuslar ise tek hakim. Sürüyü sıkıştırıyorlar onların bir top gibi olmalarını sağlayarak saldırıyorlar. Diğer aktör köpekbalıkları derin sulardan saldırıyor ve altta kalmayı tercih ediyorlar. Bu üç avcı da işbirliği içinde. Köpekbalıkları yukarı çıkmıyor, yunuslarla dalaşmıyor. Yavrulayan kambur balinalar Mozambik Kanalı’na doğru göç ederken sürülerle karşılaşır. Yüzbinlerce yıldır süren bu doğal denge her yıl tekrarlanıyor.”

‘Muazzam bir görüntü’
Doğal dengeyi görüntüleyenler arasında yer alan Hasan Yokeş ise, “Öylesine muazzam bir görüntü ki gördüklerimize hayran kalıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Avcılık en büyük tehlike

Sardalye göçünü izlemek için dünyanın her yerinden gelen dalgıçlar tüplü (SCUBA) ve nefesli olarak dalış yapabiliyor. Fakat, nefesle yapılan dalışlar daha iyi görüntüler yakalanmasını sağlıyor. Nabimya’dan Mozambik’e kadar olan 2 bin 798 kilometrelik kıyı şeridi iki büyük okyanus sistemi tarafından kontrol ediliyor. Sardalya sürüleri de her yıl Hint Okyanusu’ndan Atlas Okyanusu’na süren bu yolculuğun ikinci halkasını oluşturuyor. Pek çok türdeki okyanus hayvanı için önemli olan bu göç son yıllarda insanların avcılık tekniklerini kullanarak sürüleri talan etmesiyle tehlikeye girdi.

Yazarlar