Ekonomi 'Döviz kuru silah bu oyunu bozalım'

'Döviz kuru silah bu oyunu bozalım'

13.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Döviz kurunun silah gibi kullanıldığını belirten Erdoğan, “Merkez Bankamız ve tüm bankalar bu oyunu bozmaya yönelik pozisyon almalı. Merkez Bankası gerekli tedbirleri alacak kabiliyette” dedi.

Döviz kuru silah bu oyunu bozalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurunun silah olarak kullanıldığını belirterek, “Elinde silahı, bombası olan teröristle elinde doları, avrosu, faizi olan terörist arasında amaç bakımından hiçbir fark yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan 34. Muhtarlar Toplantısı’nda ekonomiyle ilgili olarak şu mesajları verdi:

- “Türkiye’nin maruz kaldığı saldırıların ekonomik boyutu olduğunu artık herkes görüyor, biliyor. Elinde silahı, bombası olan teröristle elinde doları, avrosu, faizi olan terörist arasında amaç bakımından hiçbir fark yoktur.

Amaç Türkiye’ye diz çöktürmek, teslim almak, hedeflerinden uzaklaştırmaktır. Bunun için döviz kurunu bir silah gibi kullanıyorlar. Öte yandan elbette bizim de birtakım sıkıntılarımız, sorunlarımız var. Ama bunların hiçbiri ülkemizde döviz kurunun bugünkü seviyelerine gelmesinin açıklaması değildir, olamaz.

- Merkez Bankamız ve tüm bankalarımız bu oyunu bozmaya yönelik bir pozisyon almalıdır. Merkez Bankası bu konuda gerekli tedbirleri alacak imkân ve kabiliyete sahiptir. Eğer bu sebepten dolayı bir fedakârlık yapılacaksa bugünden tam zamanıdır. Tüm ülkenin ve milletin kârının hatta bekasının söz konusu olduğu durumda bankalar farklı hesapların içine giremez, girmemelidir. Aynı şekilde iş dünyamıza yaptığım çağrıyı tekrarlamak istiyorum. Gün yatırım yapma, üretim yapma, istihdamı artırma, duran çarkları çalıştırma, çalışanları hızlandırma günüdür. Eğer bugün bu riski almazsanız yarın riske atacak hiçbir şeyiniz kalmayabilir.

Haberin Devamı

Yeni kural ve kurumlar

- Silahlı ve bombalı terör eylemleriyle ekonomik araçları senkronize bir şekilde kullananlar aslında Türkiye’ye zarar vermek isterken kendi varlıklarının üzerine bina ettikleri zemini tahrip ediyorlar.

Çünkü diğer ülkelere şu gerçeğin farkında. Bugün Türkiye’ye yapılan yarın kendilerine de yapılabilir bunları bilmeleri lazım. Silahlı ve ekonomik terör saldırılarına karşı her ülke şimdiden tedbirini almanın yollarını arıyor. Dünya ekonomisinin yapısal bir dönüşüm sürecinden geçtiği bir dönemde yaşanan bu hadiseler yeni kurallar ve yeni kurumlar üretilmesine vesile olacaktır. Türkiye’nin bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesi için çalışıyoruz, hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

Döviz almak yerine satmaya devam edelim

Haberin Devamı

- “Biz yaşadığımız sıkıntılara, sorunlara karşı çözüm yollarını öncelikle kendimizin bulması gerektiğine inanıyoruz. İhracatımızdaki daralmayı yeni pazarlar arayarak, turizmdeki gerilemeyi yeni destinasyonlar, yeni pazarlama yöntemleri geliştirerek, üretimdeki daralmayı kendi kaynaklarımızı, teknolojimizi öne çıkartarak aşmanın yollarını aramalıyız.

Döviz üzerinden yapılan spekülasyonların derinliğinin olmadığını, çok küçük rakamlarla ve daha ziyade kâğıt üzerinde yürütülen işlemlerle kurların yükseldiği ortadadır. Milletimiz döviz almak yerine satarak 15 Temmuz’un ertesi gün başlatılan ilk dalga saldırının önünü kesmiştir. Bunun devamını ben milletimden rica ediyorum. Bugün aynı tutumu sürdürmeliyiz.

Milli seferberlik

- Türkiye olarak 80 milyon vatandaşımız ve tüm kurumlarımızla terör örgütlerinin silahlı ve bombalı eylemlerine karşı milletimizi ayrıştırma çabalarına karşı olduğu kadar ekonomiyi çökertme gayretleri konusunda milli seferberlik ruhu içinde hareket etmeliyiz.”