Kültür Sanat ‘Emek’siz festivalin izleyici sayısı düştü

‘Emek’siz festivalin izleyici sayısı düştü

21.04.2010 - 02:08 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 150 bin sinemasever tarafından izlendi.

‘Emek’siz festivalin izleyici sayısı düştü

Geçtiğimiz yıl 162 bin sinemasevere ulaşan festivalin, izleyici rakamlarındaki bu küçük düşüşün sebebi, festivalin en büyük sinema salonu Emek Sineması’nın bu yıl kapalı olmasına bağlanabilir.
Nitekim Emek Sineması’nın bulunduğu binanın yıkılarak, yerine yapılacak alışveriş merkezinin en üst katına Emek Sineması adında bir salonun inşa edilecek olması, festivalde en az filmler kadar çok konuşuldu.

243 yönetmen, 218 film
3 Nisan’da başlayan ve 18 Nisan’da sona eren festivalde, iki hafta boyunca 7 sinemada 57 ülkeden 243 yönetmenin 218 filmi gösterildi. Festival boyunca film gösterimleri yüzde 80 doluydu.
Festival sırasında, 6 sinema dersi ve söyleşi, 2 atölye çalışması, 2 parti gerçekleştirildi. Festival bu yıl İstanbul’da birçok yönetmeni konuk etti.
Filistin kökenli İsrailli yönetmen Elia Suleiman, İtalyan sinemasının en önemli isimlerinden Marco Bellocchio, “Dönüş Yok” filmiyle tanınan yönetmen Gaspar Noé, Amerikan yaşam tarzını kıyasıya eleştiren ABD’li bağımsız sineması Todd Solondz, müzisyen ve oyuncu kimliğiyle tüm dünyada tanınan Jane Birkin, festival kapsamında İstanbul’u ziyaret eden isimler arasındaydı.

Haberin Devamı

Dünya basını izledi
Festivali izlemek için yurtdışından gelen 300’e yakın konuğun arasında dünyanın sayılı film festivallerinin temsilcileri de vardı. Festivale yurtdışından 80’in üzerinde basın mensubu katıldı. Festival haberleri dünyanın önde gelen sektör dergilerinin yanı sıra Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tagesspiegel gibi önemli gazetelerin temsilcileri tarafından da izlendi. Ayrıca RAI (İtalya), Nova TV (Hırvatistan), SVT (İsveç Televizyonu) televizyonu da festivali takip etti.