Ekonomi ‘FED kurtarır’ diyen yatırımcı alım yaptı, İMKB artıya geçti

‘FED kurtarır’ diyen yatırımcı alım yaptı, İMKB artıya geçti

10.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gün içinde yüzde 5’e varan kayıplar yaşayan İMKB, FED’in olumlu açıklamalar yapacağı beklentisiyle % 1.3 yükseldi

‘FED kurtarır’ diyen yatırımcı alım yaptı, İMKB artıya geçti

ABD’nin notunun düşürülmesiyle tepe takla olan ve iki günde yüzde 12 değer kaybeden İMKB endeksi, FED’den piyasaları rahatlatacak açıklamalar geleceği beklentisiyle yükselişe geçerek yüzde 1.3 yükselişle 52.961 puandan kapandı. 1.80 lirayı aşan dolar ise 1.76 liraya kadar geriledi.
Öte yandan, Başbakan başkanlığında toplanan ekonomi değerlendirme toplantısı öncesi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin makroekonomik temellerinin güçlü olduğu vurgusu yaptı.

‘Güçlü alıcı yok’
Gün boyunca dalgalı bir seyir izleyen ve yatırımcıların kredili pozisyonunu kapatma eğilimiyle satış baskısı altına giren İMKB, yüzde 5’e varan değer kaybıyla 50 bin seviyesinin altını test etti. Ancak, öğleden sonra Avrupa borsalarının yükselişe geçmesi ve ABD borsasının yüzde 2’ye varan primle açılmasıyla yönünü yukarı çevirdi. Kapanışa yakın hızlı alımlarla endeks, yüzde 1.3 primle 52.961 puana çıktı.
İMKB’de gün içinde yaşanan dalgalanmayı değerlendiren Ekinciler Yatırım Genel Müdürü Alp Tekince, düşüşte iki unsurun etkili olduğunu belirterek, “Biri yabancıların fiyat mevhumu olmadan satması. Yabancı fonlar küçüldüğü için potföyünü daraltmak zorunda kalıyor. Yabancıların bu kadar kademe gözetmeden satması sonucunda da otomatikman yerlilerde kredili hesaplarda marjlar çalışabiliyor” dedi.
“Ağırlıklı olarak şu anda piyasada yüzde 70 yabancının saklama oranı olduğu için piyasanın sahibi aslında yabancı” diyen Tekince şöyle devam etti: “Yabancı satmak istediği zaman karşısında bu kadar güçlü bir alıcı bulamıyor. Alıcı bulamadığı için de hangi fiyat olursa olsun satmayı tercih ediyor. O da piyasayı bozuyor”

Dövize yeni önlem
Bu arada, TCMB döviz depo piyasasında borç verme faiz oranını dolar için yüzde 5.5’ten yüzde 4.5’e, euro için yüzde 6.5’ten yüzde 5.5’e düşürdü. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, “Döviz depo piyasasında faiz koşullarını hafifletmek, TCMB’nin piyasaya ucuz döviz likiditesi sağlamaya hazır olduğunun açık bir işareti. TL’nin orta vadeli görünümü için olumlu” dedi.
Merkez Bankası’nın kararı öncesinde 1.770 lira olan dolar, açıklama sonrası ve İşkur’un da döviz satışıyla 1.77-1.76 liraya kadar geriledi. Doların değer kaybında FED’den gelecek olumlu açıklamalarda etkili oldu.
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci de, “Piyasalar Bernanke’nin yine şapkadan tavşan çıkarmasını bekliyor ama inandırıcı ya da etkili olabilmesi için eskisinden farklı ve daha büyük tavşan çıkarması gerekiyor” dedi. Keresteci, piyasaların şu an FED’in parasal genişleme adına yeni bir adım atabileceğini düşündüğü için doların biraz zayıfladığını belirterek, “Euro/dolar paritesi 1.4288 ile günün en yüksek seviyesine çıktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘FED kurtarır’ diyen yatırımcı alım yaptı, İMKB artıya geçti

İMKB: Emir ve işlemler yakın takibe alındı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, ABD’nin notunun düşürülmesiyle piyasada yaşanan dalgalanmaların ardından emir ve işlemlerin yakın takibe alındığını, açığa satış işlemleri başta olmak üzere ilgili mevzuatlara uygunluğun takip edildiğini açıkladı. İMKB tarafından KAP’a yapılan açıklamada şöyle denildi:
“ABD’nin kredi notunun düşürülmesi neticesinde, dünya piyasalarında yaşanan kayıplara paralel olarak hisse piyasasında da bir süredir önemli dalgalanmalar yaşanmaktadır. Yaşanan bu olağandışı ortamda piyasaya iletilen emirler ve gerçekleştirilen işlemler borsamız ve SPK’nın gözetim faaliyetleri ile yakın takibe alınmıştır. Ayrıca, açığa satış işlemlerinde gerek Seri :V No: 65 sayılı SPK Tebliği, gerekse İMKB Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliği 19/e maddesi hükümleri başta olmak üzere, ilgili mevzuatın gereklerinin yerine getirilmiş olması titizlikle takip edilmektedir.”

Haberin Devamı

‘İşkur döviz satışını kâr etmek için yaptı’
İşkur Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan son iki günde yaklaşık 165 milyon dolarlık döviz satışı yapıldığını belirterek, bunun, Merkez Bankası’nın isteği doğrultusunda değil, fonun kârlılığının korunması amacıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.
Biçerli, fonun kârlılığını korumak için zaman zaman ekonomik konjonktürü de takip ederek döviz satışı yaptıklarını söyledi.
ANKARA AA