Gündem ‘Geçici meskenler’ kalıcı koleksiyonda

‘Geçici meskenler’ kalıcı koleksiyonda

21.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin önde gelen güncel sanatçılarından Nil Yalter’in ‘Temporary Dwellings / Geçici Meskenler’ adlı 1970’li yıllarda yaptığı yerleştirmesi, Tate Modern’in haziran ayında açılan yeni binası Switch House’un kalıcı koleksiyonuna dahil edildi.

‘Geçici meskenler’ kalıcı koleksiyonda

Nil Yalter, ‘Temporary Dwellings/ Geçici Meskenler’ adlı eserini, etnolog Bernard Dupaigne ile birlikte İstanbul, Paris, Grenoble, Lyon, New York gibi şehirlerde göç üzerine yaptığı araştırmalardan yararlanarak hazırlamıştı. Desen, fotoğraf, bulunmuş nesne, yazı ve videolarla hazırlanan yerleştirme, sanatçının pratiğinde önemli yer tutan göç temasını ele alışı bakımından önem taşıyor. Eser aynı zamanda Yalter’in farklı malzemeleri kullanış şekli hakkında da bilgi veriyor.

Sanat yaşamının bir kısmını Türkiye’den uzakta geçiren ve dünya çapında çok sayıda önemli sergi açan Yalter bugünlerde aynı zamanda Türkiye’de açılacak en geniş kapsamlı sergisine hazırlanıyor.

Sanatçının ‘Kayıt Dışı’ başlığı altında düzenlenecek sergisi Beyoğlu’nda yer alan sanat mekanı Arter’de 14 Ekim 2016 - 15 Ocak 2017 tarihleri arasında görülebilecek. Küratörlüğünü Eda Berkmen’in yaptığı ‘Kayıt Dışı’ başlıklı sergi, Yalter’in eserlerindeki ana tema ve motiflere genel bir bakış niteliğinde. İsmini sanatçının eserlerinde geniş yer verdiği kayıt dışı kalmış kişi, duygu ve bilgilerden alan sergi, bireyin toplumsal normlar ve kontrol mekanizmaları karşısında geliştirdiği varolma stratejilerini araştırıyor. Yalter’in resim, fotoğraf, yazı, kolaj, performans, video ve bilgisayar programı gibi farklı mecraları bir araya getiren yerleştirmelerinin birçoğu Türkiye’de ilk kez sergileniyor.