Dünya ‘Geçmişteki refah ve güce sahip değiliz’

‘Geçmişteki refah ve güce sahip değiliz’

20.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de tarihi referanduma üç gün kala yapılan ankette, ülkenin Avrupa Birliği’nde kalmasını destekleyenler öne geçti. Birçok gazete, referandumda destekledikleri görüşü okurlarına duyurdu

‘Geçmişteki refah ve güce sahip değiliz’

İngiltere’de 23 Haziran’da yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumuna kısa süre kala yapılan anketlerde ülkenin AB’de kalmasını destekleyenler öne geçti. İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’un, neo-Nazi Thomas Mair tarafından öldürülmesinin ardından Survation firması tarafından yapılan anket, AB’de kalma yanlısı kişilerin oy oranının yüzde 45, Brexit (İngiltere’nin AB’den çıkışı) destekçilerinin ise yüzde 42 oranında olduğunu gösterdi. Cox’un ölümünden önce aynı firma tarafından bir hafta önce yapılan ankette, Brexit destekçilerinin oranı yüzde 45’ti.

‘Eskisi gibi değiliz’

İngiltere’de birçok saygın gazete referanduma üç gün kala okuyucularına referandum görüşlerini yayımladı. The Guardian gazetesinin pazar edisyonu The Observer, “Global, liberal ve açık bir İngiltere için AB’nin bir parçası olmamız gerekiyor” ifadesini kullandı. The Daily Mail ise ‘Hâlâ büyük bir ulus olmamıza rağmen, bir dönem ‘muhteşem yalnızlık’ içinde yaşamaya izin veren refah ve güce sahip değiliz. Bu, barış ve zenginliğimizi riske etmenin zamanı değildir’ ifadesini kullandı. The Sunday Times ise okuyucularına referandumda AB’den ayrılma yönünde oy vermeleri çağrısında bulundu. The Sunday Telegraph, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda kendi kararlarını alabilen, bağımsız bir ülke haline geleceğini savundu.

‘Farage bölüyor’

İngiltere Başbakanı David Cameron, Brexit kampanyasının başındaki UKIP lideri Nigel Farage’ın seçim kampanyasının ülkeyi bölme tehlikesi taşıdığını söyledi. The Sunday Telegraph için yazı kaleme alan Cameron, Farage’ın ve diğer aşırı sağcıların İngiltere’yi geriye götürmek istediğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Türkiye’yi desteklemezdim’

İngiltere Başbakanı David Cameron, “AB’den ayrılmaya karar verirsek bu geri dönüşü olmayan bir karar olacak” dedi. BBC’de katıldığı bir programdaki bir seyircinin “Türkiye’nin AB üyeliğini veto edecek misiniz?” sorusu üzerine, Cameron şu yanıtı verdi: “Türkiye’nin AB üyeliğinin on yıllarca olmayacağını düşünüyorum. Ülkemizde ya da Avrupa’da, Türkiye’nin gelecek 30 yılda AB’ye katılabileceğini söyleyecek tek bir uzman bulamazsınız. Katılım için 35 müzakere başlığını açıp kapatmanız gerekiyor. Türkiye sadece bir başlığı kapattı. Türkiye’nin AB üyeliği gelecek birkaç yıl içerisinde gerçekleşecek olsa bunu desteklemezdim ama zaten bu olmayacak.”