Gündem ‘Gözaltı artık işkenceye döndü’

‘Gözaltı artık işkenceye döndü’

18.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avukat Fikret Turan, 14 Aralık operasyonuyla ilgili ‘Böyle boş bir soruşturma ile 4 gün boyunca bekleten irade tutuklama kararı verirse buna şaşırmıyoruz’ dedi

‘Gözaltı artık işkenceye döndü’

14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan Hakkari eski İl Emniyet Müdürü, dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Tufan Ergüder, Siirt eski İl Emniyet Müdürü dönemin İstanbul Organize Şube Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu ve Asayiş Şube eski müdürü Ertan Erçıktı’nın ifadelerinin alınmasına dün başlandı.

‘Hayırlı olsun’
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın avukatı Fikret Turan, “Müvekkil dört gündür uykusuz, tıraş olamıyor, duş imkânı yok. Bu ortamda ifade vermeye zorlanıyor. Karaca pazar günü 08.00 itibariyle hiç kimse gözaltında değilken kendisi gelip teslim oldu. Fakat 4 gündür keyfi olarak bekletiliyor. Gözaltı amacından taşmıştır, işkenceye dönmüştür. Gözaltının kanunen bitme süresi yarın (bugün) sabah 06.30. Böyle boş bir soruşturma ile 4 gün boyunca bekleten irade tutuklama kararı verirse buna şaşırmıyoruz” dedi. Eski emniyet müdürleri Ergüder, Ekizoğlu ve Erçıktı ile emniyet amiri Kılıçaslan dün geniş güvenlik önlemleri altında sağlık kontrolünden geçirildi. Kılıçaslan ise basın mensuplarının “Neden gözaltına alındınız” sorusuna, “Boş işler bunlar boş. Allah var gam yok” yanıtını verdi.
Gözaltına alınan Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın savcılık ifadesi de dün gece tamamlandı. Böylece, gözaltındaki tüm şüphelilerin ifadesi alınmış oldu. Şüphelilerden eski Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ile polis memuru Mustafa Altunbulak, serbest bırakıldı. Dumanlı, Hidayet Karaca ile birlikte toplam 15 kişi adliyeye sevk edildi. n İSTANBUL Milliyet

Haberin Devamı

‘Özgür basın susturulamaz’

14 Aralık Operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve emniyette savcılık ifadeleri alınanlara destek vermek için Çağlayan Adliyesi önünde kalabalık bir grup toplandı. Sabah saatlerinden itibaren adliye önünde nöbet tutmaya başlayan grup, Türk bayrakları açtı. Bazı destekçiler, Kuran-ı Kerim ve Yasin-i Şerif okurken, bazıları da Zaman gazetesi açtı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü önündeki kalabalık ise “Özgür basın susturulamaz” dövizleri taşıdı.

‘Dizi izleyecek vaktim yok

Polis ve medyaya yönelik yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan eski emniyet müdürü Tufan Ergüder İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde savcı İrfan Fidan’a 18 sayfalık ifade verdi. Ergüder ifadesinde Tek Türkiye dizisini izlemediğini, dizide geçen konuşma ve diyaloglardan haberi olmadığını belirtti ve hayatı boyunca sadece 3 dizi izlediğini sözlerine ekleyen Ergüder, “Bu dizilerin adı da Kaçak, Deli Yürek ve Lost’tur. Benim dizi izleyecek zamanım yoktur” dedi.
Tahşiye grubunun toplantı evlerine yapılan baskınla ilgili soruların da sorulduğu Ergüder’e, operasyondan bir gün önce Turgut Yıldırım’ın tapesinde toplantı yapılacağının tespit edilmesine rağmen hiçbir fiziki ve teknik takip çalışmaması yapılmamasının nedenini sordu. Ergüder ise bu konular bilemeyeceğini söyledi. Tahşiye gurubuna yönelik operasyonda ele geçirilen ve üzerinde “Obama-Erdoğan-Barzani-Ersöz-Danıştay-Ümraniye vb” yazan dokümanın üzerinde Müfit Küçük adlı şahsın 18 farklı yerde 38 adet parmak izi olduğu Ergüder’e hatırlatıldı. Ancak soruşturmanın en önemli delili olan bu dokümanların üzerindeki parmak izine dair bir çalışma yapılmadığı, Müfit Küçük’ün neden araştırılmadığı Ergüder’e soruldu. Ergüder ise bilgisinin olmadığını söyledi. Ergüder Tahşiye grubuna yönelik 2009 yılında emniyete gönderilen ancak araştırılmayan bir ihbar mektubundan dönemin Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın haberdar olduğunu söyledi. ( DAMLA GÜLER / İstanbul)