Ekonomi ‘Hain biberden çektiğimizi başka bir şeyden çekmedik’

‘Hain biberden çektiğimizi başka bir şeyden çekmedik’

09.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin gıda fiyatlarındaki oynaklık konusunda birinci sırada geldiğini belirterek, “Millet işi gücü bıraktı da sürekli sivri biber mi yiyor? Bu millet bu sivri biberden çektiği kadar hiçbir şeyden çekmedi” dedi.

‘Hain biberden çektiğimizi başka bir şeyden çekmedik’

Referandum çalışmaları için geldiği memleketi Denizli’de basın mensuplarıyla sohbet eden Zeybekci, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Sivri’ olmasaydı...

“Enflasyon sepetinde de son derece etkin bu hain sivri biber. Millet işi gücü bıraktı da sürekli sivri biber mi yiyor? Bu da bizim enflasyon sepetimizde bu kadar önemli mi? Enflasyonumuzun içinde yüzde 1’e varan paya sahip olabiliyor. ‘Sivri biber olmasaydı, enflasyon bu kadar olmazdı’, demiyorum. Dünyanın en oynak gıda sepetine sahip olan ülkesinde enflasyon sepetinin içinde gıdanın payı yüzde 16-17 seviyesindeyken, biz de lütuf ettiler yüzde 21 seviyesine geldi. ‘Uluslararası genel kabul görmüş uygulama’ diyorlar ama bendeki gıda oynaklığı onlardaki gibi değil. Ortalama gıdada fiyat oynaklığı seviyesi 10-15 seviyesindeyken, bizde 90’lar seviyesinde.”

Gıda Komitesinin tarım ürünlerine yönelik tedbirlerini aldığını, nohutta ithalat vergilerini yeni ürün mahsulüne kadar sıfırladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Booking’e davet var

Zeybekci, “Booking.com’a ilişkin karar teknik anlamda doğru ama her doğru da iyi midir, değil midir? Türkiye’nin menfaati için ilgili firmayla tekrar diyaloğa geçmek lazım. Bizim şartlarımızla o firmayı Türkiye’ye kazandırmak lazım. Türkiye’ye gelsin, biz de onun endişelerini giderelim. Farklı şekilde, teşviklerle, desteklerle ikna edebiliriz” dedi.

Zeybekci, “Yazılım, bilişim, oyun ve animasyon sektörlerine yönelik farklı bir projemiz var. Onları çok farklı şekilde destekleyerek, dünyada başka hiçbir yerde bulamayacakları ortam ve imkanlar sağlayacağız” diye konuştu.

Zeybekci, sağlık turizmi, mühendislik ve mimarlık ile nakliye gibi hizmet sektöründe 2 binden az firma yetkilisine yeşil pasaport vereceklerini söyledi.

Zeybekci, Türk dizilerinin ihracat rakamlarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, “Amerikan dizilerini geçecekler inşallah, onları destekliyoruz” diye konuştu.

‘Rusya’ya yasak yok’

Zeybekci, “Türkiye olarak Rusya’ya hiçbir yasak koymadık ama ihracatçılarımıza verdiğimiz Rusya’ya yönelik Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamındaki imtiyaz artık sürdürülebilir değil. İnşallah yakında her şeyi görüşeceğiz, her an görüşebiliriz. Ekonomi Bakanı, KEK Başkanı ile görüştük ve Türkiye’ye davet ettik” dedi. Zeybekci, “İhracatçılarımız, buğday, makarnalık buğday, mısır, ham ayçiçek yağını Rusya’dan değil, başka ülkelerden almak istiyor. Biz de bu taleplerini haklı gördük. Bizim kesinlikle bir yasağımız yok. Rusya’dan ürün almak isteyen herkes vergilerini ödeyerek ürünlerini getirebilir ama Rusya’nın yasak diye bir kelimesi var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’den Rusya’ya giden domateslerin imha edildiği haberlerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Zeybekci, Rusya’nın ithalat yasağı koyduğu Türk tarım ürünlerinin önemli bir kısmını üretemeyeceğine de işaret ederek, “Üretemez ki... Üzüm mü üretecek?” dedi.