Gündem ‘Haliç’ borca boğulmuş

‘Haliç’ borca boğulmuş

07.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Haliç Üniversitesi ile ilgili raporda bir dizi usulsüzlüğe dikkat çekildi. Üniversitenin toplam borcunun 180 milyon lirayı aştığı ifade edildi

‘Haliç’ borca boğulmuş

YÖK’ün, “usulsüzlükleri” gerekçe göstererek Haliç Üniversitesi yönetimine el koymasının ardından 1 yıl süreyle yönetimi devralan İstanbul Üniversitesi, değerlendirme raporunu tamamladı. Milliyet’in ulaştığı raporda, Haliç Üniversitesi eski Mütevelli Heyeti Başkanı Mansur Topçuoğlu’nun, kurduğu özel şirketler aracılığıyla üniversite kaynaklarını kişisel menfaatleri için kullandığının anlaşıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Raporda öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

Mansur Topçuoğlu adına 100 bin TL sermayeli “Yeni Yüzyıl Gazetecilik Yayıncılık Şirketi” bulunmaktadır. Yeni Yüzyıl Gazetesi, Haliç Üniversitesi’ne ait binada faaliyet göstermiş, herhangi bir kira ödememiştir.

Yeni Yüzyıl özel bir şirket olmasına rağmen, gazete çalışanlarına Haliç Üniversitesi’nden maaş ödenmiştir. Gazetenin 94 personeline 269 bin 690,34 TL üniversite hesaplarından haksız maaş ödemesi yapılmıştır.

Haliç Üniversitesi adına kiralanmış 29 araçtan bazıları gazete çalışanlarına tahsis edilmiştir. Gazete çalışanlarına üniversitenin malı olan bilgisayarlar ve telefonlar dağıtılmış, telefon hatları tahsis edilmiş ve faturalar üniversiteye ödetilerek üniversite kaynakları Topçuoğlu’nun özel şirketine aktarılmıştır.

Haberin Devamı

Haliç Üniversitesi’nin reklamları, yüksek bedeller karşılığında Yeni Yüzyıl Gazetesi’ne verilmiş ve üniversite borçlandırılmıştır.

Kira ödememiş

Mansur Topçuoğlu’na ait Haliç Koleji, Haliç Üniversitesi’ne ait Kağıthane yerleşkesi içinde kurulmuş ve alt kiracı konumunda faaliyet göstermektedir. Üniversite bu yerleşkeye aylık yaklaşık 500 bin TL kira öderken, Haliç Koleji’ne binanın yarısı kullandırıldığı halde 20 bin TL’ye kiraya verilmiştir. Ancak bugüne kadar hiç kira ödemesi yapılmamıştır.

Haliç Koleji’nin tüm temizlik, güvenlik ve diğer personeli üniversiteden karşılanmıştır. Özel şirketi olan Haliç Koleji’nde 10 üniversite personeli çalıştırılmış ve toplam 217 bin 542,13 TL maaş ödemesi haksız yere yapılmıştır. Kolejde kullanılan tüm bilgisayar ve eğitim malzemesi, kafeterya hizmetleri üniversite tarafından karşılanmıştır. Üniversitenin servislerine kolejin servis hizmeti yaptırılmıştır.

Baldızın şirketine kıyak

Topçuoğlu’na ait 10 bin TL sermayeli Teras Gıda daha sonra Topçuoğlu’nun baldızı Ceylan Aksoy’a devredilmiştir. Teras Gıda ile üniversite arasında sözleşmesi yapılarak üniversitenin tüm yerleşkelerindeki kafeterya, yemekhane ve diğer dükkanların hizmet hakkı yılda 60 bin TL karşılığı alınmış ancak 3 yıl altyapı giderleri karşılığı bedel ödenmeyeceği ifade edilmiştir. Oysa tüm kafeteryaların altyapısı ve dekorasyonu Kizze adlı şirkete yaptırılmış ve üniversite 976 bin lira borçlandırılmıştır. Bu firmaya da ödeme yapılmamıştır.

Haberin Devamı

Teras Gıda’da çalışanlar üniversiteden maaş almış, üniversitenin elektrik ve diğer hizmetlerinden hiçbir karşılık ödenmeden yararlanılmıştır. Teras Gıda’da 17 üniversite personeli çalıştırılmış ve 329 bin 272,46 TL maaş ödemesi yapılmıştır.

Ödenmeyen maaşlar

Üniversite personeline son aylarda maaş ödenmemiş, personel borcu 7 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Mansur Topçuoğlu, KLN şirketine 17 milyon 216 bin TL kredi çektirmiş, bu kredi Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’na aktarılmıştır. Krediye karşılık KLN ‘ye senet verilmiş, üniversite kefil yapılarak borçlandırılmış. Bu borç faiziyle toplam 21 milyon TL’yi aşmıştır

Üniversitenin kayıtlı 125 milyon, kayıtlı olmayanların eklenmesiyle 182 milyon lira borcu olduğu ifade edilebilir.