Gündem ‘Hamile kaçağa Yunan tekmesi’

‘Hamile kaçağa Yunan tekmesi’

11.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ve Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı, Türkiye-Yunanistan sularında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı.

‘Hamile kaçağa Yunan tekmesi’

“Yunanistan ve Türkiye Arasında Frontex: Geri Çevrilme Sınırı” başlıklı raporda Yunan sahil güvenlik ekiplerinin Suriyeli göçmenleri dövdüğü, hamile bir kadına tekme atıldığı ve bebek mamasının denize döküldüğü belirtiliyor.

191 ölüm 33 kayıp
2013 Ekim-Kasım aylarında Ankara, İstanbul, İzmir, Midilli ve Atina’da yapılan görüşmelerle hazırlanan rapora göre, Ağustos-Aralık 2012 arasında 4 bin 100’ü kaçak 65 bin göçmen tutuklandı. Ayrıca, 2012’nin başından Mayıs 2014’e kadar Ege’de 18 deniz kazası oldu. Bu kazalarda, 191 kişi hayatını kaybetti. Rapordan satırbaşları şöyle:
Türkiye, tekneleri durdurarak herkesin bir ülkeyi terketme hakkını ihlal etmektedir. Yunanistan da “Erken tespit” ve “caydırma” teknikleriyle uluslararası mülteci kanununu ihlal ediyor. .

Sahil güvenlik ekipleri dövdü
Yunanistan’a deniz yoluyla ulaşmaya çalışan Suriyeli iki adam Türkiye’ye gönderilmeden önce Samos’ta birkaç gün alıkonuldu ve dövüldü. Tekneye karısı ve 7 aylık bebeği ile binen Suriyeli bir adam, bebeğin tüm mamasının denize atıldığının anlattı.
Ege Denizini geçerek Yunanistan’da bulunan kocasının yanına gitmeye kalan Somalili 6 aylık hamile olan kadın denizde Yunan sınır güvenliği tarafından dövülmüş. Kadın heyete tekmelendiği yerlerdeki yaraları gösterdi.