Gündem ‘Hayata Dönüş operasyonu’ savcısı cezaevine girecek!

‘Hayata Dönüş operasyonu’ savcısı cezaevine girecek!

09.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soruşturmayı geciktiren Savcı Demirel’e, “görevi kötüye kullanmak”tan 1 yıl hapis verildi. Ertelenmeyen ve hüküm açıklaması geri bırakılmayan ceza Yargıtay Ceza Genel Kurulu onaylarsa savcı hapse girecek.

‘Hayata Dönüş operasyonu’ savcısı cezaevine girecek

“Hayata Dönüş operasyonu” olarak bilinen 2000’deki cezaevi katliamıyla ilgili soruşturmayı geciktiren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel’e, cezaevi yolu göründü. Yargıtay 5. Ceza Dairesi Başkanı Bahri Demirel, savcıya ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçundan 1 yıl hapis cezası verdi. Daire cezayı erteleme veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamına alma olanağı olduğu halde bu yollara gitmedi. Daire alt sınırı 3 ay olan suç için Cezanın Genel Kurul’da onanması halinde Demirel, cezaevine girecek.

Haberin Devamı

‘Rütbelileri korudu’
Bayrampaşa’da 12 kişinin hayatını kaybetmesi ve 55 kişinin yaralanmasının ardından, Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmayı 9 yıl boyunca Demirel yürüttü. Savcı hakkındaki suçlamalar şöyle:

Operasyon tutanağını imzalamayan İstanbul Başsavcısı ve cezaevi savcısı hakkında şikayet de olmasına rağmen tanık olarak dahi ifadelerini almadı.

Soruşturmayı faili meçhul evrak olarak sürdürdü.

Operasyona katılanların kimlik tespiti için yazılan müzakerelere cevap vermeyen, istenen bilgi ve belgeleri göndermedi.

13 yıl boyunca ‘Tufan’ isimli müdahale planını temin etmedi.

Yargılanan 38 er ile ilgili ön incelemede rütbeli askerlerce alınan ifadelerle yetindi, kimden emir aldıklarını, ölüm ve yaramalara kimin neden olduğunu sorgulamadı. Askerlerin beyanlarına dayanarak takipsizlik kararı verdi.

Yazarlar