Cadde ‘Hayatım boyunca feminist oldum’

‘Hayatım boyunca feminist oldum’

13.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yarın vizyona girecek ‘Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi’nin kahramanı Felicity Jones, “Jyn rolüyle yalnızca romantik ilişkilerini düşünmeyen bir kadına hayat verme fırsatını yakaladım” dedi

‘Hayatım boyunca feminist oldum’

‘Yıldız Savaşları’ serisininsekizinci filmi ‘Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi’ yarın vizyona giriyor. Gareth Edwards yönet menliğindeki aksiyon dolu bilim kurgu filminde başrolü, Diego Luna ve MadsMikkelsen’la paylaşan FelicityJones, kadın kahraman JynErso’yu canlandırıyor.Oscar adaylığı bulunan İngiliz oyuncu, film hakkında Glamour dergisinin İngiliz edisyonuna konuştu.

Haberin Devamı

Küçük yaşta oyunculuğa başladınız. Anne-babanızı seçmelere katılma konusunda nasıl ikna ettiniz?

Onlar engellerle karşılaşınca asla pes etmez. Ama burada iyi eğitim almanın da önemi büyük. Bu nedenleokulda elimden geldiğince çok çalıştım ve oyunculuğu da bir kenarda tuttum .Aslında bir hobi olarak başladı. Çoğu zaman da arka plandaydım.

‘Hayatım boyunca feminist oldum’

Çalışma etiğinizikimden öğrendiniz?

Annem ve ben, o bizleri büyütürken çok çalıştık. Çalışan bir anneydi ve yalnız bir kadındı. Babam da bir gazeteci olarak bizimle okul ve iş hayatı hakkında sohbet ederdi. Böylece güçlü bir kimlik kazanmamızı sağladı. Bize gelecekte neler yapmak istediğimizi sorardı.

Her zaman özgürlüğüme düşkündüm. Maddi anlamda da kimseye bağlı kalmamayı seviyorum.

Haberin Devamı

Küçükken ‘Yıldız Savaşları’ serisini izlemiş miydiniz?

Erkek kuzenlerim, beni ve ağabeyimi film araştırmaları kursuna götürürdü. Orada ‘Yeraltı Canavarı’ ve ‘Define Avcıları’ gibi filmlerin yanı sıra ‘Yıldız Savaşları’ da olurdu. Ben de orada izlerdim.

Jyn Erso rolünün teklifi size nasıl geldi?

Ajanstan aradılar ve “Yeni ‘Star Wars’ filminde büyük sayıda kadın başrol var ve sen de bunu seveceksin” dediler. Kararlı ve liderlik yeteneklerini keşfetmeye çalışan birisini oynama fırsatı yakalamak ve bilim kurgu filminde yer almak ayrıca kadın başrol olabilmek çok nadirgörülen bir durumdur.

Fragmanda Jyn, umursamaz, agresif ve disiplinsiz bir kadın olarak tanıtılıyor. Bu tarz özellikler genelde erkek başrollerde görülür.Jyn’e ilk baktığınızda aslındabiraz yara almış bir hayvana benziyor. Fırtınasının dindiği anlar da oluyor. Nasıl yerinden kalkacağını karıştırıp düşüyor. Mükemmel olmaması önemli bir konu.

Yönetmen Edwards ve ben, Jyn’i sıradan insan gibi özelliklere sahip bir karakter olarak görmek istedik. Kimse onu cinselleştirmek istemedi. Öyle ki, film boyunca omuzlarını bile görmedik. Jyn’in önceliği bu değil.O, bitirmesi gereken görevi olan bir savaşçı.

‘Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi’nde yalnızca göze hitap eden sahneler yer almıyor…

Yönetmenimiz en başından,erkeklerin filmi izleyip “Ben de Jyn gibi olmak istiyorum!” dediklerini duymak istediğini belirtti. Fragmanı izleyen bir kadın arkadaşım da,“Jyn’in uzun kollu kazağı ve pantolonuyla bizim gibi görünüyor olmasını seviyorum” dedi.

Haberin Devamı

Hayatım boyunca hep bir feministtim ve işimde de sevdiğim nokta, her yönüyle kadını keşfedebilmek ve onu küçük görmemek oldu. Özellikle Jyn’le, yalnızca romantik ilişkilerini düşünmeyen bir kadına hayat verme fırsatını yakaladım.

‘İçime sinmeyen rolü kabul etmem’

Arkadaşlarınızın size ‘küçük savaşçı’ adını taktıklarını duydum. Neden küçük savaşçı?

Küçük ve minyon bir insanım. Ama içimde biraz da savaşçı bir yan var. İşimde de kadınları doğru şekilde yansıttığımı umuyorum. Bazen bazı değişiklikler yapılması gerekebiliyor. İçime sinmeyen rolleri asla kabul etmem.

‘Adil kazanç isterim’

Bazı haberlerde diğer başrol oyuncularının iki katı para aldığınız yer alıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Yaptığım iş konusunda adil bir şekilde para kazanmak isterim. Bu dünyadaki her kadın için de geçerli bir durum. Erkek oyuncularla eşit kazanç sahibi olmak ve aynı pozisyonlarda yer almak istiyoruz. Bu konuyu konuşmak bence çok önemli ve gündeme getirmek de çok cesur bir hareket. Çünkü böylece genç aktrisler daha fazla özgüven sahibi oluyor ve ajanslarına “Yeterli miktarda para kazandığımı garanti edebilir misiniz?” sorusunu sorabiliyor.