Gündem ‘Hukukla bu kadar sık oynamak kaos yaratır’

‘Hukukla bu kadar sık oynamak kaos yaratır’

14.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksek yargıda yeni düzenleme öngören kanun tasarısı muhalefetin eleştirilerine neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Tasarının amacı kendilerinin büyüttükleri, besledikleri, devletin, yargının her kademesine yerleştirdikleri, yıllarca iş birliği yaptıkları, taşeron örgüt olarak kullandıkları, onların tabiriyle Fetullah Gülen’e bağlı hukukçuları Yargıtay ve Danıştay’dan temizlemek” dedi.

‘Hukukla bu kadar sık oynamak kaos yaratır’

Hukuk ve yargıyla sık oynanmasının ülkede kaos ortamı yaratabileceğini ifade eden Altay, Yargıtay ve Danıştay’da bu kadar iş yükü varken Yargıtay’ın, Danıştay’ın yapısını yeniden küçültmeye yönelik hamlenin, adaleti geciktirmekten başka bir şeye yaramayacağını savundu.

Haberin Devamı

‘Anayasaya aykırı’

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Yürütme, yargı üzerinde daha önceden belirlenmiş kurallarla değil, istediği zaman değiştireceği kurallarla bir baskı alanı oluşturmak istiyor. Siyasi irade, yargı üzerinde bir hakimiyet alanı oluşturmak istiyor. Türkiye’nin yerleşmiş bir yargı yapısı olması gerekir. Bu kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren bütün Yargıtay üyelikleri de sona eriyor” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, değişikliğin gayri resmi gerekçesinin cemaatçi olduğu söylenen hakimlerin yüksek yargıdan tasfiyesi olduğunu belirterek, “Ancak bununla mücadele ediyorum diye yüksek mahkemeleri tamamen siyasi iktidarın istediği kişilerle donatmak da aynı derecede sakıncalıdır. Böyle bir durumda, yargı gücü bir tek kişinin elinde toplanmış olur. Gündeme alınan kanun tasarısı Anayasa’ya ve hukuk devletinin özüne aykırıdır. Olağanüstü dönemler olağanüstü çareler gerektirir denilerek anti demokratik uygulamalar olağanlaştırılamaz. Yargı ile bu denli oynanamaz” dedi.