Gündem ‘İmam nikâhı’ kararı AİHM’ye gitti

‘İmam nikâhı’ kararı AİHM’ye gitti

17.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçmişte Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan, Türk Kadınlar Konseyi Genel Başkanı Işılay Saygın ve Türk Kadınlar Birliği’nin önderliğinde, İzmir’deki kadın kuruluşları biraraya geldi.

‘İmam nikâhı’ kararı AİHM’ye gitti

Anayasa Mahkemesi’nin, Türk Ceza Kanunu’ndaki resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasını öngören maddesini oy çokluğuyla kaldırmasına ve böylece imam nikâhı kıymak için önce resmi nikâh şartının kalkmasına ortak açıklamayla sert tepki gösterdi. Ortak girişimlerde bulunmak için harakete geçen İzmirli kadınlar yeni kurulacak hükümeti acil olarak düzenleme yapmaya davet etti.

Haberin Devamı

‘Toplum da tepkili’

Bakanlığı döneminde kadın kuruluşları, barolar ve 14 üniversitenin Medeni Kanunu’nu güncelleştirme çalışmaları yaptıklarını belirten Saygın, ‘Ailenin reisi kocadır’ tanımını “İnsanlar tek başına bir şey yapamaz. Biz İzmirli kadınlar olarak her zaman yumruğu bir yere vurmayı bilmezsek çok üzülürüz” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararın toplum tarafından tepkiyle karşılandığını belirten Saygın, kadınlar olarak kararı bazı kadın kuruluşlarının konuya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdığını açıkladı.

Yazarlar