Ekonomi ‘İMKB bu yıl tekrar yeni zirveyi görür’

‘İMKB bu yıl tekrar yeni zirveyi görür’

05.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yıl yüzde 52 primle hem dünya borsalarına hem de diğer yatırım araçlarına fark atan İMKB’nin son dönemdeki performansı nedeniyle yatırımcılar, ‘yükseliş trendinin sonuna mı gelindi?’ sorusunu soruyor.

‘İMKB bu yıl tekrar yeni zirveyi görür’

Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar’a göre, İMKB bu yıl tekrar zirveyi görecek. “Çünkü, Türkiye’nin hikayesi devam ediyor” diyen Salar şöyle devam etti:
“Dünya büyümeyi mumla ararken Türkiye ekonomisinde tedbirler alınıyor. Yılın ilk yarısında bir not artışı olacağını düşünüyorum. Bu durum bir potansiyel yaratıyor. Son dönemde Güneydoğu’ya yönelik siyasi gelişmelerin de risk primini düşürücü bir etkide bulunmasını bekliyorum. Yılın ilk iki ayında bir düzeltme yaşandı, ama yükseliş potansiyeli korunuyor.”

‘Altında yükseliş zor’
1.600 doların altında işlem gören altın fiyatlarıyla ilgili de Salar, eski seviyelerin yakın vadede görülmesinin zor olduğunu belirtti. Altının küresel likidite bolluğu nedeniyle hızlı yükselişe geçtiğine değinen Salar şöyle devam etti:
“FED önümüzdeki dönemde daha fazla likidite artırmayacağını açıkladı. Bu altında yükselişi sınırlıyor. Öte yandan, altın belirsizliklerden besleniyor. Küresel türbülanslarda ‘güvenli liman’ olarak görülüyor. Ancak, son bir yıldır ekonomilerde sağlanan harmoni risk primini azalttı. Altını yukarı taşıyan enflasyon da mumla aranır hale geldi. Bütün bunların etkisiyle altın değer kaybediyor.”

Haberin Devamı

Sepet 2.05-2.10 arasında dalgalanır

Salar, yatırımcıların dövize ilgisinin azaldığını, sabit menkul kıymetler ve hissenin ilgi gördüğünü belirtti.
Dövizin seyrinde küresel likidite koşulları ve MB’nin tavrının belirleyici olacağını belirten Murat Salar, “Döviz sepetinin 2.05-2.10 aralığında hareket etmesi uygun. 2.05’in altında Merkez Bankası’ndan net aksiyon, 2.10’un üzerinde ise hareketin hızına bağlı olarak yeni seviyeler konuşulabilir” dedi.

‘Tabela iki yıllık ancak, tecrübemiz asırlık’

Finans sektöründe yaklaşık 20’şer yıllık deneyimi bulunan Mustafa Doğan, Murat Salar, Hüseyin Yener, Ebru Bayar ve Tanju Günel’in biraraya gelerek kurduğu Bosphorus Capital, şu anda 300 milyon TL’nin üzerinde portföy yönetiyor.
Hedef, 2014 sonu itibariyle 1 milyar TL’lik bir portföye ulaşmak. Salar, Bosphorus Capital’i “Tabela 2 yıllık, tecrübe asırlık” diye tanımlıyor.

‘Yabancı ilgisi var’
Reel faizlerin düşmesiyle yatırımcıların getiri arayışının ortaya çıktığını hatırlatan Salar, bu nedenle portföy yönetim şirketlerinin önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacağına dikkat çekti.
Salar, portföy yönetim şirketlerine yabancıların da ilgi gösterdiği belirterek, “Bize know-how sağlayacak, uluslararası katkı sağlayacak kurumlarla ortaklık düşünebiliriz” dedi.
Bireylerin yanı sıra sigorta şirketleri ve holdinglere kurumsal hizmet veren Bosphorus Capital’in yönettiği Osmanlı Menkul Tahvil Bono Fonu, geçen yıl yüzde 22 getiri sağlamış. Şirket ayrıca, iki adet serbest ve bir adet de yurtdışı fonu yönetiyor. Bu yıl serbest fon sayısının 5’e, tahvil bono fonunun da 5’e çıkarılması planlanıyor.

Emeklilik fonları...
Türkiye’nin en büyük sorununun tasarruf açığı olduğunu vurgulayan Salar, hükümetin de bu konuda önemli adımlar attığını, özellikle bireysel emeklilik sistemine (BES) ciddi teşvikler sağladığını söyledi. BES fonlarının bir kısmının grup dışındaki portföy şirketlerinin yönetmesi gündemde. BES fonlarına katma değer yaratabileceklerini söyleyen Salar, “Bu fonların rekabete açılması verimliliği de artırır” dedi.

Yazarlar