Dünya ‘Irkçı’ depreminin artçıları sürüyor

‘Irkçı’ depreminin artçıları sürüyor

14.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Virginia eyaletinde çıkan olayların artçı şokları sürüyor. Aracını insanların üzerine süren 20 yaşındaki gencin de “ırkçı” olduğu iddia edilirken, siyasetçiler, Başkan Trump’ın açıklamalarını eleştirdi...

‘Irkçı’ depreminin artçıları sürüyor

ABD’nin Virginia eyaletindeki ırkçı gösteriler, sonrasında kentte ilan edilen OHAL ve cumartesi günü de ırkçılara tepki gösteren halkın arasına dalan araç, ülkede tepki yarattı. Otomobilin kalabalığa dalması sonucu 1 ölü, 20 kadar yaralı olduğu belirtilirken, bölgede polis helikopterinin düşmesi sonucu da iki kişi yaşamını yitirdi.

Gösteriye katılmış

Emniyet yetkilileri, otomobilini göstericilerin üzerine süren ve bir kişinin ölümüne, 20’ye yakın kişinin de yaralanmasına neden olan 20 yaşındaki kişinin adının James Alex Fields Jr. olduğunu açıklarken, bu kişinin ikinci dereceden ölüme sebebiyet verme suçundan yargılanacağını bildirdi. ABD basınında da, Fields Jr.’ın, olay sabahında düzenlenen gösteride ırkçı amblem taşırken çekilmiş fotoğraflarına yer verilirken, ajanslara konuşan annesi Samantha Bloom, oğlunun bir gösteriye katılacağını bildiğini, ancak bunun ırkçı bir gösteri olduğunu bilmediğini kaydetti.

Bununla birlikte Charlottesville’de ırkçılarla, ırkçılık karşıtı göstericiler arasında yaşanan şiddet olaylarında şimdiye kadar en az 16 kişinin yaralandığı bildirilirken, yine cumartesi günü, olağanüstü hal nedeniyle devriye görevi yapan bir helikopterin düştüğü ve iki iki polis memurunun hayatını kaybettiği haber verildi.

‘Gidin, gelmeyin!’

Virginia Valisi Terry McAuliffe “beyaz ırkçılar ve Nazilerin” kentte “nefret, düşmanlık ve şiddet” yaydığını ifade etti. Vali, konuşmasında ırkçılara seslenerek “Lütfen evinize dönün ve bir daha da asla geri dönmeyin!” diye seslendi. Konfederasyon ordusunun komutanı General Robert E. Lee’ye ait heykelin kaldırılması planı üzerine, aşırı ırkçı grupların protesto gösterileri başlattığı kentte, ırkçılık karşıtı grubun tepki göstermesi üzerine olaylar büyümüş, olağanüstü hal ilan etmişti. Toplumun önemli bir bölümü tarafından “bölücü ırkçı sembol” olarak kabul edilen, güney eyaletlerinin bazılarında ABD bayrağının yanına asılan Konfederasyon bayrağı ve semboller, çoğu eyalet tarafından kaldırılıyor. ABD’de Konfederasyona üye güney eyaletler, Amerikan İç Savaşı öncesinde tarıma dayalı ekonomilerinden dolayı köleliği savunuyordu.

Trump’a eleştiri

New Jersey’de konuşan Başkan Donald Trump “tarafların çoğunun sergilediği nefret, bağnazlık ve şiddeti en güçlü biçimde kınadığını” söyledi, ülkede bu tür bir şiddet hareketlerine yer olmadığını belirtti. Ancak, aralarında Cumhuriyetçi Partililerin de bulunduğu birçok kişi, Trump’ın açıklamasında yaşanlardan “aşırı sağcıları açıkça sorumlu tutmmamasını” eleştirdi. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio “Başkan’ın Charlottesville’deki olayları oldukları şekilde yani beyaz ırkçı terör olarak tanımlaması çok önemli”
diye konuştu.

Bunun üzerine üzerine Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü, Trump’ın her tür “şiddet, bağnazlık ve nefreti” kınadığını ve bunun “beyazların üstünlüğünü savunanları, Ku Klux Klan, Neonaziler ve tüm aşırılık yanlısı grupları” da kapsadığını ifade etti.