Gündem ‘IŞİD, dört bir yanımızı sardı’

‘IŞİD, dört bir yanımızı sardı’

16.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta ilerleyen IŞİD Musul yakınlarındaki Türkmen kenti Telafer’e girdi. Türkmenler, ‘Silah gücümüz var ama hiçbir yeri kontrol edemiyoruz’ diyor

‘IŞİD, dört bir yanımızı sardı’

Musul’un 50 kilometre batısında yer alan, nüfusunun büyük çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Telafer’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleriyle Türkmenler arasında yoğun çatışma yaşanıyor. IŞİD militanları, Telafer’de daha önce yerel polis tarafından gözaltına alınan bazı militanlarının serbest bırakılması talebine olumsuz karşılık verilmesi üzerine sabaha karşı kente havan topları ile saldırdı. AA ve Reuters akşam saatlerinde IŞİD’in Telafer’e girdiğini açıkladı. Saldırıda kadın ve çocukların da bulunduğu 10 kişi ölürken, 40 kişi de yaralandı. Hafif silahlarla direnen Türkmenler ise IŞİD Telafer’e girmeden öncekorkularını Milliyet’e şu sözlerle anlattı: “Silah gücümüz var ama hiçbir yeri kontrol edemiyoruz. Teröristler Telafer’in her yerini sarmış durumdalar. Dört bir yandalar... Ailelerimizi korumak için savaşmak zorundayız..”
Telefonların sık sık kesildiği kentte, ablukayı yaşayanlardan Irak Türkmen Cephesi Sorumlusu Kasım Kara, Telafer’deki savaşı anlattı. Kara, “Saldırı dün geceyarısı saat 02.30 civarında başladı. Bugün (Pazar) öğlen 11-12’ye kadar sürdü, ondan sonra azaldı. Fakat öğleden sonra yeniden mermi sesleri gelmeye başladı. Şu anda Telafer’in dışındalar ve oradan roketlerle saldırıyorlar. Bizim silah gücümüz var ama hiçbir yeri kontrol edemiyoruz. Çünkü teröristler Telafer’in her yerini sarmış durumdalar. Dört bir yandalar kuzey, güney, doğu, her yer... Fakat bir yandan da savaşmak zorundayız çünkü ailelerimiz bizimle. Aramızda çok sayıda kadın ve çocuk var. Onların saklanabilecekleri ayrı bir yer yok.”

Peşmerge şart koştu
Kara, IŞİD’in Telafer’e yaklaştığını haber aldıktan sonra Irak merkez hükümetinden ve Kürt yönetimine bağlı peşmergelerden yardım istediklerini, Bağdat hükümetinin kendilerine silah gönderdiğini ancak peşmergelerle anlaşamadıklarını belirtti. Kara, “Bu saate kadar kimse bize ulaşamadı. Bağdat hükümeti sadece silah yardımında bulundu ama o silahlar, mühimmat zaten bizde de var. Sadece hafif silahlar bunlar. Dün (Cumartesi) peşmergelerle anlaşma yapmak istedik çünkü bu teröristler çok tehlikeli, bunlar insan değiller; insan denmez bunlara... Peşmergeler, Türkmen güçlerinin silahlarını onlara teslim etmeleri karşılığında yardım edeceklerini söylediler.
Türkmenler ise silahsız kalmayı kabul etmediler. Türkiye sınırına çok yakınız. Türkiye zamanında nasıl KKTC’ye yardımcı olduysa bize de yardımcı olsun. Musul’dan Bağdat’a kadar yaşadıkları yerleri Türkmenler tek başlarına kendileri savundular, kimse yardım etmedi ama nereye kadar? Çok zor” dedi.

Faturayı biz öderiz
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ise, “Hiçbir kaçış yolları yok. Onlar da zaten, ‘Ölürüz ama başka yere gitmeyiz’ diyorlar. Hep söyledik, Irak gelecekte aydınlığa çıkar ama faturasını Irak Türkmenleri öder” dedi.