Ekonomi ‘İstek dışı’ aboneliğe BTK engeli

‘İstek dışı’ aboneliğe BTK engeli

30.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca (BTK), tüketicilerin internette gezinirken talep ve onayı olmaksızın istek dışı aboneliğinin gerçekleştirildiği “katma değerli servisler”le ilgili mağduriyetleri önlemek amacıyla getirilen onay zorunluluğu bugün itibarıyla uygulamaya konulacak.

‘İstek dışı’ aboneliğe BTK engeli

BTK, tüketicilerden çok sayıda şikayetin geldiği katma değerli servislere abonelikler konusunda uygulanacak usul ve esasları belirledi.

Haberin Devamı

Abonesi olunan işletmecinin faturasına yansıyan tüm katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerini kapsayacak şekilde hazırlanan düzenlemeyle tüketici onayı olmaksızın bu ürünlerin satın alınmasının önüne geçildi.
Düzenlemeye göre, web, wap, SMS ya da sesli yanıt sistemleri gibi kanallarla yapılan işlemlerde, ücret ve hizmetin kapsamına ilişkin aboneden onay alınacak. Üçüncü taraflarca sunulan hizmetlerde yaşanan sorunlara ilişkin tüketicilerin şikayetini ileteceği bir muhatap bulamamasının önüne geçmek amacıyla hizmet ücretinin tahsilatına aracılık eden işletmeciye sorumluluk yükleniyor.

Petya uyarısı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK), küresel siber saldırılardan etkilenmemek için Windows sistemlerinde güncellemelerin ve güvenlik yamalarının yapılması, güncel bir antivirüs kullanılması, phishing e-postalarına karşı dikkatli olunması ve eklerinin açılmaması uyarısında bulunuldu.

Haberin Devamı

BTK Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) yetkilileri, birçok ülkede bilgisayar sistemlerini olumsuz etkileyen zararlı yazılımın kullandığı sistem açıklığı, saldırı yöntemleri ve alınacak önlemler konusunda mart ayından beri önleyici çalışmalar yapıldığını belirterek, vatandaşlarla kurum ve kuruluşlardaki sistem yöneticilerinin dikkatli olması gerektiğini bildirdi.
Kurum ayrıca güncel güvenlik uyarılarının takip edilerek bilgi alınması ve ihbarda bulunulması için www.usom.gov.tr web adresinin ziyaret edilmesini önerdi.