Ekonomi ‘Kaldığımız yerden daha fazla gayretle devam...’

‘Kaldığımız yerden daha fazla gayretle devam...’

21.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “15 Temmuz cuma günü yaşanan ve doğrudan milletimizi, devletimizi, birliğimizi hedef alan terörist girişimi lanetliyoruz” dedi.

‘Kaldığımız yerden daha fazla gayretle devam...’

Büyükekşi, “Bu süreçte başta kararlılık ve demokrasi aşkı ortaya koyan asil milletimize, bombalara rağmen çalısmaya devam eden TBMM’ye, hızla bir araya gelip demokrasiye sağıp çıkan siyasi partilerimize, yayınları ile sağduyu ve cesaret çağrısı yapan medyamıza, Emniyet Teşkilatı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Ordu’muzun şerefli mensuplarına, hızlı ve etkin tepki gösteren yargı teşkilatımıza takdir ve teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

‘Sağduyu ile bastırıldı’

“Bütün ihracatçılar olarak hiçbir şey olmamış gibi ve hatta daha üstün bir gayretle faaliyetlerimize devam edeceğiz” diyen TİM Başkanı, pazar gecesi bir ticaret heyetinin planlandığı gibi Panama’ya hareket ettiğini söyledi.

Büyükekşi şöyle konuştu:

“Bugünden itibaren daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat bilinci ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Terörün, çevre ülkelerdeki siyasi ve ekonomik sorunların bize verdiği zarardan çok daha fazlasını verecek olan bu terörist girişim, millet olarak gösterdiğimiz sağduyu ile ülke sevgisi ile bastırıldı. Şimdi ekonomik gücümüzü küresel ticari varlığımızı arttırma vakti.”

‘İhracat artışa geçecek’

Mehmet Büyükekşi, yılın kalan yarısına ilişkin değerlendirmesinde ihracatın artışa geçeceğini söyledi. “İhracat fiyatlarındaki gerilemenin ikinci yarıda sona ereceğini öngörüyoruz” diyen Büyükekşi, “Temmuz ayında ihracat, Ramazan Bayramı tatili sebebiyle eksi gelecek. Benzer şekilde eylül ayında da Kurban Bayramı tatilinin dokuz gün olması, eylül ihracatımızın eksi gelmesine sebep olabilir. Yılsonu ihracatımızın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5 artışla 150 milyar dolara yakın olmasını bekliyoruz” dedi.

Büyükekşi, Türkiye’nin 2007’de 0,74 olan dünya ticaretindeki payını 2018’de yüzde 1’e ve 2023’te yüzde 1,5’e, ihracatın 2023 yılında GSYİH’den alacağı payı da yüzde 25’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Büyükekşi, İngiltere’nin AB’den çıkana kadarki sürecin ikili ticari ilişkilerde bir değişime yol açmasının beklenmediğini belirterek “Çıkış yaşandıktan sonra ise olası modellere göre ticari ilişkilerimiz değişkenlik gösterecek. Ancak Brexit kararı sebebiyle hem İngiltere’nin hem de AB’nin büyüme oranları 2016 ve 2017’de yavaşlayacak. AB ve İngiltere ekonomilerindeki zayıflama ihracatımızı olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Büyükekşi, “Rusya’ya ihracat ilk yarıda yüzde 60 düşerek 764 milyon dolar oldu. Yılın geri kalanında ihracatın yüzde 20 düşüş ile 2.2 milyar dolar civarında olmasını öngörüyoruz” dedi.