Gündem ‘Kayıkhane cami zeminini eritiyordu’

‘Kayıkhane cami zeminini eritiyordu’

13.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üryanizade Camii’ndeki kayıkhaneyle ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Müdürlük, deniz suyunun camiyi erittiğini kaydetti

‘Kayıkhane cami zeminini eritiyordu’

İstanbul Kuzguncuk’taki tarihi Üryanizade Esat Efendi Camii’ndeki tarihi kayıkhanenin restorasyonla yok edilmesine Vakıflar Genel Müdürlüğü açıklama getirdi.

Haberin Devamı

Eko Yapı İnşaat ve Dış Ticaret tarafından restorasyonu gerçekleştirilen tarihi kıyı camiine ait kayıkhanenin kapatılma gerekçesi olarak Boğaz’dan geçen ağır tonajlı gemilerin varlığı ve deniz suyunun yarattığı etki gösterildi.

‘Gemiler yoktu’

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, “Eserin, İstanbul Boğazı kıyısında olması nedeniyle, yüksek tonajlı gemilerin geçişi ile zarar gördüğü, deniz suyunun zemin ve kayıkhaneyi doldurarak eseri eritmekte olduğu, kayıkhanenin, caminin taşıyıcı duvarlarına ve ahşap kısımlarına aşırı zarar verdiği tespit edilmiştir. Söz konusu caminin inşa edildiği tarihte (1860) çevresinden ağır tonajlı gemiler geçmemekte ve kayıkhane de kullanılabilmekteydi. Deniz suyunun etkisiyle yapı eriyerek yok olmaktaydı. Yapıyı korumak amacıyla, koruma kurulu onayı doğrultusunda, artık camiye zarar veren kayıkhane kapatılarak ibadet mekanına dahil edilmiştir” denildi.

Haberin Devamı