Ekonomi ‘KDV böyle gitmez’

‘KDV böyle gitmez’

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “KDV sistemi, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor.

‘KDV böyle gitmez’

KDV sistemi yerli üretimin aleyhine çalışıyor. İthalat yapmak daha cazip. bütün bunları gördüğümüz noktada, ‘32 yıllık kanunun artık reforma tabi tutulma zamanı gelmiş’ dedik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) “Genişletişmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında” konuşan Ağbal, KDV’nin ekonomiye yaptığı katkıdan ve kamu maliyesine önemli bir gelir kaynağı olmasından bahsederek, ancak ihracatçıların, ticaret ve sanayi odalarının KDV Kanunu’ndan şikayetçi olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin dört bir tarafında mevcut sistemle ilgili şikayet olduğunu dile getiren Ağbal, bürokrasi için karmaşık bir sistem olduğunu, KDV’nin aslında tüketimi vergilendirmesi gerektiğini, mavcut kanunun tüketimi değil üretimi, yatırımı, işletmeleri ve ihracatı vergilendiren bir vergiye dönüştüğünü anlattı.

Ağbal, “Ciddi anlamda işletmelerimizin mevcut sitem dolayısıyla birikmiş alacakları var. Biz size borçluyuz. Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan bir KDV alacağı var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sistemin zamanla karmaşık hale geldiğini, farklı oranların uygulanmaya başlandığını, bunun kayıtdışılığa neden olduğunu, rekabetin bozulduğunu anlatan Ağbal, KDV’den memnun olan kimseyi görmediğini vurguladı.

Herkes şikayetçi

Ağbal, KDV’den kendilerinin de şikayetçi olduğunu kaydederek, az sayıda firmadan toplanan firmadan KDV topladıklarını, milyonun üzerinde işletmenin hemen hemen hiç KDV ödemediğini bildirdi. Ağbal, “Sivil toplum örgütlerinden de yavaş yavaş görüşler gelmeye başladı. KDV reformunu yapacaksak nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştıracağız” dedi.

Kendisinin gece-gündüz herkesi arayabildiğini dile getiren Ağbal, “Siz de beni arayın. Ne zaman başınız sıkışsa, bir yanlışı görünce beni arayın. Methetmek için değil şikayet etmek için arayın” ifadelerini kullandı.

‘Kırmızı’ bile az

Ağbal, ihracatçıların önemine değinerek, onlara “yeşil” değil kırmızı pasaportun bile az olduğunu, ihracatçıların önünün açılması, varsa sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

38 sorundan 20 tanesİ KDV İle İlgili

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Maliye Bakanı Ağbal’ın talimatı üzerine hazırladıkları rapora göre ihracatçı firmaların karşılaştığı sorunların 38 tanesinin Maliye Bakanlığı ile ilgili olduğunu belirterek, “Burada dikkatimizi çeken husus şu: Bu 38 sorunun 20 tanesi direkt KDV ile ilgili. KDV sisteminde Bakanımızın gerçekleştirmeyi düşündüğü reformun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

İlk yarıda 3 rekor kırdıklarını kaydeden Büyükekşi, “Küresel ticaretten aldığımız payı binde 9’a, AB’nin ithalatında aldığımız payı yüzde 1.28’e, ABD’nin ithalatından aldığımız payı binde 3.1’e çıkardık” ifadelerini kullandı. Bu başarıda hükümetin desteklerinin payının büyük olduğunu dile getiren Büyükekşi, “Şu ana kadar 4 bin 400 ihracatçımız yeşil pasaport sahibi oldu” dedi. Büyükekşi, “Üç temel beklentimiz var. Öncelikle bürokrasinin azaltılması gerektiğine inanıyoruz. Bakanlıklar arasında koordinasyonun artırılması büyük önem arz ediyor. KDV iadelerinde yaşanan gecikmelerin finansal bir yük haline gelmeden çözülmesi” diye konuştu.