Gündem ‘Kendinizle barışık olun’

‘Kendinizle barışık olun’

13.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Epilepsi hastası ikiz kardeşler Arya Nur Güneş ve Sonat Bike Güneş, Dünya Epilepsi Günü’nde ‘Hastalar yaşadıklarını kabullenerek kendileriyle barışık olmalı’ mesajı verdi

‘Kendinizle barışık olun’

Dünyada 50 milyon, Türkiye’de ise 750 bin kişiyi etkileyen epilepsi, beyindeki elektriğin aşırı artmasıyla ortaya çıkan bir tür hastalık. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, 13 Şubat Dünya Epilepsi Günü’nde hastaların yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için ‘Epilepsi İçin Bak’ sloganıyla yeni bir kampanya başlattı.

Haberin Devamı

Epilepsi hastası ikiz kardeşler Arya Nur Güneş ile Sonat Bike Güneş, epilepsiyle yaşamayı anlattı. Hem Arya, hem de Sonat 2012 ve 2014 yıllarında düzenlenen ‘Epilepsi ve Ben’ başlıklı resim yarışmasında ayrı ayrı birinci olurken, hiçbir zaman hayata küsmedi.

‘Saklamayın’

Milliyet’e konuşan kardeşler, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Hiç kimse yaşadığı bu sorundan utanıp hastalığını saklamaya çalışmasın. Sonuçta bu hastalık Allah’ın takdiri. Biz böyle inanıyoruz. Nöbetler sırasında ne yaşadığımızı hatırlamıyoruz. Zaten yıllardır düzenli tedavi ve ilaçlar sayesinde nöbet geçirmiyoruz. Herkesin kusurları olabilir. İlaçlarımızı düzenli olarak kullanıyoruz. Tedavimiz kontrol altında. İkişer kez epilektik kriz geçirdikten sonra, düzenli tedaviye başladık.
Krizlerden sonra gözümüzü açtığımızda annemiz ve doktorlar başucumuzdaydı. Bu hastalık bizi olumsuz etkilemiyor. Epilepsi hastaları, yaşadıklarını kabullenerek, kendisiyle barışık olarak yaşamanı sürdürmeli. Hastalıkla barışık olmamız gerekiyor.
Hangi yaştan olursa olsun tüm hastalar normal hayatlarını devam ettirsinler. İnsanlar epilepsi sorunu yaşayan hastalara önyargıyla bakmasın. Sevgi her zorluğu yener. Bilgi sahibi olmak çok önemli.”

Haberin Devamı

‘En fazla 25-40 yaş grubunda’

Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Naz Yeni, Türkiye genelindeki 750 bin epilepsi hastasının toplumdaki yanlış bilgiler nedeniyle dışlandığını belirterek, “Pek çok hasta ‘cin çarpmış’ denerek toplumdan dışlanıyor. Epilepsi, diyabet gibi kronik bir hastalık. Bireyler hastalığını saklamak zorunda kalıyor. Türkiye’de toplam 194 bin çalışan epilepsi hastası olduğu öngörülüyor. Yapılan araştırmaya göre en fazla çalışan epilepsi hastasının yaş grubu 25-40. Sadece işe gidemeyenler nedeniyle oluşan indirekt maliyet 31 milyon 850 bin lira civarında. Epilepsi tedavisinde nöbet tekrarını ve sıklığını engelleyen ilaçların kullanımı, hastanın yaşam kalitesinin yanında genel ekonomiye de katkı sağlıyor” dedi.