Dünya ‘Kıbrıs, Amerikalıların ve İngilizlerin sömürü üssü’

‘Kıbrıs, Amerikalıların ve İngilizlerin sömürü üssü’

19.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rum kesiminin eski lideri Hristofyas, anılarının da yer aldığı bir kitap yazdı ve “Amerikalıların ve İngilizlerin Kıbrıs’ı bir sömürü üssü olarak gördüğünü” savundu

‘Kıbrıs, Amerikalıların ve İngilizlerin sömürü üssü’

Kıbrıs Rum Yönetimi Eski Lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs’ın ABD’lilerin ve İngilizlerin bir sömürü üssü olduğunu belirtti ve “Kıbrıs, çoğrafi konumundan ötürü Amerikalılar ve İngilizler tarafından bölgenin zengin kaynaklarının sömürülmesi yolunda kullanılacak uygun bir üs olarak görülmüştür. Şu anda Avrupa Birliği (AB) de oyuna giriyor” dedi. Kitabına “Sessizleştirilen Tarih” adını veren Rum lider, siyasi hayatı ve Kıbrıs sorununa yönelik önemli noktalara değindi. “Kıbrıs’ın doğrudan ya da dolaylı olarak Amerikalıların ve İngilizlerin denetiminde kalması tutkusu nedendir?” diye soran Hristofyas, “Sebep açıktır. Kıbrıs coğrafi olarak güneydoğu Akdeniz bölgesinde seçkin bir yere sahip. Kıbrıs, birçok kez Asya, afrika, ve Avrupa kavşağı ve Ortadoğu’nun kopmaz bir Ada parçası olarak tanımlanmıştır. Kıbrıs’ı kontrol eden tüm Ortadoğu, Güneydoğu Akdeniz, Afrika, Asya ve Avrupa’ya giden yolları kontrol etmektedir. Yani, Kıbrıs ezelden beri önemli bir jeostratejik konuma sahiptir” dedi.
‘Bedel ödeyeceğiz’
Kıbrıs’ta bulunan hidrokarbonun ABD’nin ve Avrupalıların dikkatini çektiğini anlatan Hristofyas, “ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, bu nedenle Kıbrıs’ı ziyaret etti. Amerikalılar geleneksel müttefikleri olan Türkiye’yi terk etmeyeceğine şüphe yoktur” diye yazdı. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in ABD’ye yaklaşmasını bedel ödeyeceğiz diye eleştiren Dimitris Hristofyas şöyle devam etti;
“Anastasiadis hükümetinin siyasi seçimi olan Amerikalılara tutunmak ki bu pratikte NATO’ya tutunmak demektir ve geleneksel dostlarımız olan Ruslara sırtımızı dönerek boş laflar etmek, bize pahalıya mal olacak.”
‘Türkiye ile yarışamayız’
Kıbrıs’ta yapılan bir seçim nedeniyle Yunanistan’a yaptığı ziyarete de kitabında yer veren Hristofyas, dönemin Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile yaptığı bir görüşmeyi anlattı. Hristofyas, “Simitis bana, Yunanistan’ın Türkiye ile silahlanma yarışına ekonomik açıdan dayanamayacağını söyledi ve bu konuda örnekler verdi. Hayat Yunanistan’ın dayanamayacağını gösterdi” dedi.