Dünya "Kızların öğrenmesine izin verin"

"Kızların öğrenmesine izin verin"

30.06.2016 - 15:05 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, 62 milyon kız çocuğunun eğitimini hedefleyen "Let Girls Learn" adlı proje için Madrid'i ziyaret etti. Michelle Obama ve İspanya Kraliçesi Letizia konuşmalarının başında Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda hayatını kaybedenleri andı.

Kızların öğrenmesine izin verin

ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, "Let Girls Learn" (Kızların öğrenmesine izin verin) adıyla başlattığı projeyi tanıtmak için Madrid'e geldi.

Haberin Devamı

2015 Mart ayında "Let Girls Learn" projesini ortaya atan Michelle Obama, tüm dünyadaki 62 milyondan fazla kız çocuğunun okula gitmesini engelleyen ekonomik ve toplumsal koşulların kaldırılmasını içeren bir girişim başlatmıştı.

Bu projeyi tanıtıp, destek aramak için 27 Haziran'da Liberya ve 28 Haziran'da Fas'ta bulunduktan sonra İspanya'ya gelen Michelle Obama, bugün Madrid'deki Matadero adlı eğitim merkezinde bir sunum yaptı. Kızları Malia ve Sacha ile birlikte gelen Michelle Obama'ya İspanya Kraliçesi Letizia da eşlik etti.

Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda hayatını kaybedenler anıldı

Michelle Obama yaptığı konuşmanın başında Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya ilişkin, "Tüm dayanışmamız saldırıda hayatlarını kaybeden ailelerin yanında. Acılarını yüreğimizde hissediyoruz ve büyük üzüntü duyuyoruz." ifadelerini kullandı. Kraliçe Letizia da saldırıyı kınayarak, Türk halkıyla dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

"Let Girls Learn" projesinin çok önemli olduğunu kaydeden Obama, "kız çocuklarının hayallerini gerçekleştirmek, ailelerinin ve ülkelerinin geleceklerine katkı sağlamak, ülkelerinin sağlık ve ekonomik koşullarını geliştirmek için okula gitmeleri gerektiğini" ifade etti.

UNICEF'in rakamlarına göre kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde her 4 kız çocuğundan 1'inin okula gitmediğini ya da yarıda bıraktığını dile getiren Obama, dünyada 62 milyondan fazla kız çocuğuna okula gitme fırsatı verilmemesinin toplumların gelecekleriyle bire bir bağlantılı olduğunu savundu.

Kız çocuklarının okula gönderilmemelerinde ailesinin günlük gelirinin 2 dolar gibi çok düşük düzeyde olması ya da okulun uzakta olması gibi sebeplerinin olduğunu ancak bunların yapılacak ekonomik katkılarla düzelebileceğini ifade eden Obama, esas sorunun "zihniyet değiştirmek" olduğunu kaydetti.

Obama, sözlerine şöyle devam etti:

"Birçok Afrika ülkesinde kız çocukları 12 yaşına geldiklerinde okuldan alınıyor ve kendisinden yaşça iki kat daha büyük erkeklerle evlendiriliyor. Çok erken yaşta hamile kalıyorlar. Bu tahammül edilemez bir durum. Bu kızlar hayatlarını okuyarak geliştirmek için çok arzulular. Güneş doğmadan kalkıp ailelerine yardım ediyorlar, tarlada, fabrikada çalışıyorlar ve okula gitmek istiyorlar. Aileler, kızlarının da eğitime layık olduklarının farkına varmalılar. Bu yüzden kaynak eksikliği tek sorun değil, zihniyet de değişmeli."

Haberin Devamı

"Yürekleri ve akılları da değiştirmek gerekir"

Obama, gelişmiş toplumlarda da kadınların daha fazla yer alıp, erkeklerle eşit koşullara sahip olması gerektiğini vurguladı. ABD'de kadınların siyaset ve iş dünyasında daha aktif olmaya başladıklarını ancak bunun yeterli olmadığını belirten Obama, gelecek başkanlık seçimlerini kazanması halinde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın ABD tarihindeki ilk kadın başkan olacağına dikkati çekti.

İş dünyasında kadınlara yönelik haksızlıklara işaret eden Obama, "Sadece siyasi değişim yetmez yürekleri ve akılları da değiştirmek gerekir. Bazı durumlarda bakıyorsunuz aynı işi yapan erkekler kadınlardan daha fazla maaş alıyor. Okullarda da bakıyorsunuz erkek futbol takımı varken kız futbol takımı yok. Eşitsizliği sona erdirmek ve günümüzün toplumunun ihtiyaçlarına cevap vermek için kültürel bir değişim gerekiyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Obama ayrıca ABD Kalkınma Ajansı'nın Liberya'daki kız çocuklarının eğitimine katkı için 27 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını hatırlattı.

2010 yılındaki tatil amaçlı ziyaretinden sonra ikinci kez İspanya'ya gelen Michelle Obama'nın, öğle yemeğinde Kraliçe Letizia'nın konuğu olarak Kraliyet Sarayı'na gideceği ve daha sonra kızları ile Madrid'deki Prado Müzesi'ni gezmesinin öngörüldüğü bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın ise resmi ziyaret için 9-11 Temmuz'da Sevilla ve Madrid'de olması öngörülüyor.