Gündem ‘Kürdistan’ın tohumları Yalaza köyünde ekiliyor’

‘Kürdistan’ın tohumları Yalaza köyünde ekiliyor’

05.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiliz dergisi Economist, bu haftaki sayısında Türkiye’deki Kürtler’le ilgili son siyasi durumu, Türkiye siyasetindeki ve Kuzey Irak’taki gelişmeler ışığında ele alan bir yazıya yer verdi.

‘Kürdistan’ın tohumları  Yalaza köyünde ekiliyor’

Yazı, Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Yalaza köyü ve civarından izlenimlerle başlıyor, Yalaza’da ‘özgür Kürdistan’ın tohumlarının ekildiğini’ yorumu yapılıyor.
Türkiye’de ilk kez Kürtçe dilinde eğitim verecek okulun yakında Yalaza’da açılacağı aktarılıyor.
Yalaza’da daha önce hint keneviri ekildiğini, PKK’nın büyüyen uyuşturucu ticaretini yasakladığını, bu nedenle artık köydeki tarlaların artık tütün ve yasal ürünlerle ekili olduğu belirtiliyor.
Derginin görüştüğü Serdar Çelik isimli bir PKK üyesi, ‘Yalaza’nın tüm Kürdistan için bir komün modeli olacağını, devletin buraya ayak basamadığını’ söylüyor. Economist, Lice-Diyarbakır karayolu üzerinde bir askeri kontrol noktasından bir kilometreden daha az mesafe uzaklıkta PKK bayrağının dalgalandığını belirtiyor. Economist’e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, ağırlıklı olarak Kürtler’in yaşadığı bölgelerde bir referandum yapılması durumunda ‘halkın yüzde 80’i bağımsızlık lehine oy kullanacağını’ söylüyor.