Gündem ‘Kuvvet macunu’yla hava saldırısı!

‘Kuvvet macunu’yla hava saldırısı!

20.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz’da 4. Kolordu Komutanlığı ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda yaşananlara ilişkin hazırlanan iddianamede darbecilerin ‘kuvvet macunu’ mesajıyla Ankara Emniyet’e hava saldırısı istediği öğrenildi

‘Kuvvet macunu’yla hava saldırısı

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında 4. Kolordu Komutanlığı ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda yaşananlara ilişkin olarak, aralarında eski Tuğgeneral Ali Kalyoncu’nun da olduğu 268 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianameye göre darbe girişimi sırasında kullanılan Whatsapp yazışmalarında darbeciler ‘kuvvet macunu’ mesajıyla Ankara Emniyet’e hava saldırısı istedi. İddianamede, Mamak 28. Piyade Mekanize Tugayı eski Tabur Komutanı Ejder Yıldırım’ın, darbe girişimine karşı duran vatandaşlara ateş edilmesi emri verdiği, aksi halde emre uymayanları kendisinin vuracağını söylediği belirtildi.
Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, eski 14 albay, sekiz yarbay, 14 binbaşı, 11 yüzbaşı, beş üsteğmen, dört asteğmen, 16 astsubay, 36 uzman çavuş 108 er ve erbaş olmak üzere 216 şüphelinin tutuklu olduğu kaydedildi. Darbe girişimi gecesinde tankları ve zırhlı araçları şehre gönderme emrini verdiği belirlenen eski Tuğgeneral Kalyoncu, eski Yarbay Ercan Türkben ile eski Albay Yaşar Adıyaman’ın firari olduğu belirtilen iddianamede, bir binbaşı, bir yüzbaşı, bir asteğmen, 13 uzman çavuş ve 33 er olmak üzere 49 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı belirtildi.
65 araç çıkardılar
İddianamede, şüphelilerden Mamak 28. Piyade Mekanize Tugayı eski Tabur Komutanı Ejder Yıldırım’ın, darbe girişimine karşı duran vatandaşlara ateş edilmesi emri verdiği, aksi halde emre uymayanları kendisinin vuracağını söylediği öne sürüldü. Şüphelilerden Yıldırım’ın şoförü Kadir Yavaş, darbe girişimi sırasında vatandaşların tepkisi artınca Yıldırım’ın kendisine, “ayaklarına ateş edin, sıkmayan olursa ben gelir size sıkarım” dediğini iddia etti.
İddianamede, şüphelilere, Ankara’nın çeşitli noktalarını kontrol altına almak, birçok noktada yolu trafiğe kapatmak ve bu şekilde darbeye karşı geliştirilecek tepki ve direniş çabalarını önleme görevinin verildiği belirtilerek, bazı şüphelilerin 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan çıkan 65 araç ile Ankara’nın çeşitli kavşak ve noktalarına gittiğine yer verildi.

HSYK ve AA’yı da basacaklardı

İddianamede, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik saldırının kilit isimlerinden eski Tabur Komutanı Yarbay Yıldırım’a ait bilgiler yer aldı. İddianameye göre, emniyetin uçakla bombalanması, polislere ve vatandaşlara ateş edilmesi emrini veren Yıldırım’ın o gece kullandığı Land marka araçtan ele geçirilen dokümanların incelenmesinde, Ankara’daki çeşitli kavşak ve noktalara ilişkin hava haritaları, intikal planı, hangi kavşak ve noktalara kaç araç sevkinin gerektiği, aralarında HSYK, emniyet, belediye, AA’nın da yer aldığı kurumlara kaç araç ve personel sevkinin yapılacağına ilişkin intikal notları bulundu.