Cadde BEYOĞLU’NDA SANATIN 5 ADRESi

BEYOĞLU’NDA SANATIN 5 ADRESi

18.04.2011 - 00:13 | Son Güncellenme:

2000’li yıllarda kültür merkezlerinin ayakları üzerinde yükselerek sanatın ilk adresi olan Beyoğlu, eski günlerini özletmeyecek kalitede sanatçılara kucak açıyor. Beyoğlu’na gelen sanatseverleri Fransız Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Borusan Kültür Sanat, İKSV ve SALT’ın hazırladığı etkileyici programlar bekliyor

BEYOĞLU’NDA SANATIN 5 ADRESi

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ
ETKiNLiK TAKViMi YOĞUN
18’inci yüzyıldan bu yana Fransız mülkiyetinde olan bina, ilk dönemler İstanbul’a uğrayan denizcilere sığınak ve düşkünler yurdu olarak hizmet veren basit bir barakaydı. 19’uncu yüzyılın sonunda bu barınak büyük bir hastaneye bıraktı yerini. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla hastane kapandı ve Fransa Başkonsolosluğu’na dönüştü. Sonrasında Fransız Dışişleri Bakanlığı’na bağlı İstanbul Fransız Kültür Merkezi de buraya yerleşti ve dünyanın farklı yerlerindeki 100’e yakın Fransız kültür kurumundan biri oldu. Fransızca eğitimi, okullar arası işbirliği, kaynak merkezi, Fransa üzerine bilgi ve belge sunma gibi görevleri olan kurum; tiyatro, dans ve film gösterilerine de ev sahipliği yapıyor. Uluslararası sergilerin yanı sıra ilginç söyleşilerle Beyoğlu ziyaretçilerine kapılarını açıyor.
Adres: İstiklal Caddesi No: 4 Tel: 0 212 393 81 11 www. infist.org

AKBANK SANAT
MÜZiK DiNLEME ODASI HERKESE AÇIK

Akbank’ın sanat merkezi Akbank Sanat 1993’te kuruldu ve 2003’ten itibaren çağdaş sanata yönelerek ilgi çekici sergiler düzenledi. Beyoğlu’nda sürekli faaliyet gösteren Akbank Sanat yıl boyunca sergiler, söyleşiler, konferanslar, film gösterimleri ve konserlerle 700’ün üzerinde etkinlik organize ediyor. Litografi ve serigrafi atölyesindeyse sanatçılara baskı yapma imkanı sunuyor. Tiyatroları ve Akbank Sanat Dans Atölyesi, meraklılarını çağdaş sanatın en yeni örnekleriyle buluştururken; genç sanatçılara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ortam veriyor. İkinci kattaki 125 kişilik salonda, tiyatro, konser, panel, söyleşi, dia gösterileri, konferanslar ve DVD gösterimleri yapılıyor. Dördüncü katta müzik dinleme odası, kütüphane ve kafe bulunuyor. Bin 892 CD’lik arşive sahip olan ve başta klasik müzik olmak üzere, caz ve film müziklerinden seçkin örneklerin dinlenebildiği bu odada dokuz kişi, arşivden diledikleri eseri seçerek dinleyebiliyor. Aynı kattaki çağdaş sanat üzerine kitapların bulunduğu kütüphaneden de herkes yararlanabiliyor. Akbank Sanat pazar ve pazartesi günleri hariç, her gün 14.00-19.00 arasında açık.
Adres: İstiklal Cad. No: 8 Tel: 0 212 252 35 00-01 www.akbanksanat.com

BORUSAN KÜLTÜR SANAT
iSTiKLAL’DE KLASiK MÜZiK DiNLETiLERi
Türkiye’nin önde gelen sanayi topluluklarından ve sanatın sadık destekçilerinden Borusan’ın sanatı toplumumuzda yaygınlaştırmak amacıyla bir merkez açmaya karar vermesi sonucu Borusan Kültür Sanat (BKS) 1997’de etkinliklerine başladı. İstanbul’un kültür sanat yaşamının ana arteri olan İstiklal Caddesi’ndeki binasında çalışmaya başlayan BKS, çalışmalarını Borusan Kocabıyık Vakfı’na bağlı sürdürüyor. Kütüphanesi hafta içi her gün 09.30-18.00 arasında açık olan BKS bünyesindeki ‘ArtCenter/Istanbul’, Beyoğlu’nda Ayhan Işık Sokak’taki binasında genç sanatçılara kariyerlerinin ilk evrelerinde ekonomik koşullarla yararlanabilecekleri atölye alanları sunuyor (www.artcenteristanbul.org). Perşembe, cuma ve cumartesi günleri sanat etkinlikleri, çarşamba da müzik kursunun gerçekleştirildiği mekanda klasik, caz, dünya müziği dinletileri modern dans gösterileri yapılıyor. Giriş katı ve üzerindeki sergi mekanında da çağdaş sanat sergileri düzenlenen müzik evi, Borusan Kültür Sanat’ın karşısındaki altı katlı tarihi binada yer alıyor.
Adres: Borusan Müzik Evi, İstiklal Caddesi, Orhan Adli Apaydın Sokak, No:1, Beyoğlu Tel: 0 212 336 32 80
www.borusanmuzikevi.com Adres: Borusan Kültür Sanat, İstiklal Caddesi, No: 213, BeyoğluTel: 0 212 336 32 80
www.borusansanat.com/

İKSV
EFSANELERiN ESERi
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak İstanbul’da uluslararası sanat festivalleri düzenlemek amacıyla 1973’te Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğindeki 17 işadamı ve sanatsever tarafından kuruldu. İKSV’yle yeniden yaşam bulan Şişhane’deki yedi katlı Deniz Palas Apartmanı, vakıf ofislerinin yanı sıra, binayı sanatseverler için bir buluşma merkezi haline getirdi. Deniz Palas’ın giriş ve birinci katında yer alan performans merkezi ‘Salon’, oturmalı 250, ayakta 600 kişilik kapasitesiyle klasik, caz, rock, alternatif ve dünya müziği konserlerinin yanı sıra tiyatro gösterileri, panel ve konferanslara da ev sahipliği yapıyor. Uzun yıllar İKSV’nin mütevelliler kurulu başkanlığını üstlenmiş soprano ‘Leyla Gencer Müzesi’ de Deniz Palas’ın ikinci katında. İKSV Bilgi ve Belge Merkezi’nden yararlanmak isteyen araştırmacıların önceden archives@iksv.org adresine e-posta atarak randevu almaları gerekiyor. Binanın en üst katıyla terasında Borsa tarafından işletilen X Restaurant&Bar’da konuklar, İstanbul manzarasının tadını çıkarabiliyor.
Adres: Sadi Konuralp Caddesi, No: 5 Şişhane Tel: 0 212 334 07 00
www. İksv.org

SALT
DiNAMiZM KATACAK

Garanti Bankası’nın yeni kültür kurumu SALT, 9 Nisan’da farklı misyonlarla değişik mekanlarda faaliyet gösteren Osmanlı Bankası Müzesi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Garanti Galeri’nin özerk bir kurum olarak yeniden yapılandırılmasından doğdu. SALT, güncel sanat, mimarlık ve tasarım, toplumsal ve iktisadi tarih ve şehircilik alanlarında; araştırma, sergi, söyleşi, konferans, atölye çalışmaları, eğitim programları, film gösterimleri ve yayınlara ev sahipliği yapacak. 19’ncu yüzyıla ait iki tarihi binada faaliyet gösterecek. Restorasyon çalışmaları tamamlanan İstiklal Caddesi’ndeki SALT Beyoğlu’nun üç kata yayılan sergi mekanları, forum, açık sinema, bahçe, kafe ve mağazası konukları bekliyor. Yeniden tasarlanan Osmanlı Bankası Müzesi’nin yanı sıra, kütüphane ve arşivini kamuoyunun erişimine sunan, araştırma, oditoryum, açık arşiv, atölyeler, kafe ve restoran, mağaza ve sergi alanlarını içerecek SALT Galata, eylül ayında İstanbul Bienali’yle eşzamanlı kapılarını açacak.
Adres: İstiklal Caddesi No. 136, Beyoğlu
Tel: 0 212 292 76 05 www.saltonline.org