Ekonomi ‘Millet ekonomiye de sahip çıktı’

‘Millet ekonomiye de sahip çıktı’

12.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, 16. MÜSİAD EXPO’nun kapanış oturumundaki konuşmasında “Küresel ticaret daraldıkça, gelişmiş ülkelerdeki büyümeler artık küçülmeye doğru yüz tuttukça, bazı gelişmiş  ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin kazançlarına göz dikmeye başladı.

‘Millet ekonomiye de sahip çıktı’

Dolaylı yollardan finansın üzerine konmak için birtakım yollara başvuruyorlar, tedbirler alıyorlar. Bunu yaparken de terörü bahane ediyorlar. İşte böylesine gelişmeleri yaşarken, dostlarımızın, kardeşlerimizin, Asya’dan, Afrika’dan, sığınacakları, yatırımlarını yapacakları en güvenli limanın Türkiye olduğunu buradan bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.
Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Bazılarının, kasıtlı olarak Türkiye’de ekonomiyle ilgili olumsuz bir algı yapmaya yönelik faaliyetleri olduğunu biliyoruz. Bu yeni değil, eskiden de vardı ama bugünlerde hız kazandı. Ama şunu herkes bilmelidir ki, Çin ve Hindistan’ı çıktıktan sonra, bugün bile, bu haliyle bile Türkiye dünya büyüme ortalamasının üzerindedir. Bu büyüme bizi mutlu etmiyor, bu bizim alışık olduğumuz bir büyüme değil ama bu yıl çok özel bir yıl. 2017’den itibaren Türkiye tekrar büyümede anlı, şanlı günlerine dönecek. Elinizi çabuk tutun, Türkiye en az yüzde 4,5 büyüyecek. Fazlası var, eksiği yok.”

Haberin Devamı

‘Döviz bozdurdular’

Milletin darbe girişimini def etmekle kalmayıp, Türkiye’nin ekonomisine de sahip çıktığını belirten Yıldırım şunları söyledi:
“Darbe cuma günü oldu. Pazartesi bu darbe goygoycuları Türkiye çökecek, bankalar çalışmayacak, finans sektörü duracak diye propaganda yaymaya başladılar. Bunun başını çeken de FETÖ’cüler. Pazartesi olunca her şey tıkır tıkır saat gibi işledi.

Şu kadarını söyleyeyim, ‘Borsa çökecek, döviz uçacak...’ Hiçbir şey olmadı. Normal olaylarda olduğu kadar bir dalgalanma oldu. Bir karşılaştırma yapayım: Rusya ile uçak krizi olduğu gün ekonomik göstergelerdeki değişim kadar bile ekonomik göstergelerde değişim olmadı. Neden? Çünkü bu millet, darbeyi def etmekle kalmadı o gün 2,5 milyar dolar dövizini bozdurdu, bankalara koydu, Türk parası olarak koydu. Ekonomiye de sahip çıktı. Ekonomiye ayar yapmaya çalışanlara da ayar verdi. Devam eden 15 günde 12 milyar dolar yine döviz bozdurarak piyasaya verdi.”

Haberin Devamı

‘Havacılıkta büyüdük’

İstanbul’un tarih boyunca olduğu gibi bugün de uluslararası ticaretin merkezlerinden biri olmaya devam ettiğinin altını çizen Yıldırım, temeli atılan İstanbul Finans Merkezine gelecek 5 yıl içerisinde yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırım yapılacağını, buranın bir günde 50 bin çalışan, 30 bin ziyaretçi olmak üzere 80 bin kişinin gelip gideceği ticaretin, finansın kalbinin atacağı bir merkez olacağını bildirdi.

Yıldırım, son 10 yılda Türkiye’de havacılığın iç ve dış hatlarda dünya ortalamasının 3 katı büyüdüğünü, dünya havacılığından Türkiye’nin aldığı pay 2002’de binde 45 iken, bugün yüzde 2 seviyesine çıktığını kaydederek, küresel bir marka haline gelen THY’nin Avrupa’da 3’üncü, dünyada ilk 10 içerisinde yer almayı başardığını kaydetti.